«53+» προς Τσίπρα: Να καταστεί σαφές πως το πρόγραμμα δεν είναι ιδιοκτησία μας

Αθήνα.- «Η πολιτική απόφαση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποτυπώνει ότι το πρόγραμμα δεν είναι ιδιοκτησία μας» διαμηνύουν το Σάββατο οι «53+», σε νέο μήνυμά τους προς τον Αλέξη Τσίπρα.

«Στην πολιτική απόφαση δεν χρειάζεται success story, αλλά ειλικρίνεια, και θα πρέπει να καθίσταται σαφές ότι πρέπει να τρέξει το παράλληλο πρόγραμμα» επισημαίνουν.

Σημειώνεται ότι οι «53» περιμένουν να δουν τι θα περιέχει και η πολιτική απόφαση που θα προτείνει το Συνέδριο, ενώ θα κατεβάσουν δικές τους τροπολογίες. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι στο Συνέδριο θα κατεβάσουν και μια τροπολογία για το μεταναστευτικό.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο καταστατικό (όπως η μείωση των μελών από τους 201 στους 151) οι «53» εκφράζουν τη διαφωνία τους, επιμένοντας ότι «το 201 είναι ένα καλό νούμερο».

Για το νέο γραμματέα αναφέρουν πως είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουν, γιατί είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει 15 ημέρες και είναι μετασυνεδριακό θέμα. Εκτιμάται πάντως, πως στόχος των «53» είναι να δουν πώς θα διαμορφωθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες για να κρίνουν τα επόμενα βήματά τους.

Όσον αφορά την Πολιτική Γραμματεία η ομάδα δεν συμφωνεί στη μετεξέλιξή της σε ενιαίο πολίτικο κέντρο το οποίο θα στελεχώνουν «κάποιοι κυβερνητικοί και μόνο».

«Θα πρέπει να υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη και άνθρωποι που θα τρέξουν το κόμμα» εξηγούν οι «53», διευκρινίζουν πάντως ότι δεν θα είχαν αντίρρηση να ενισχυθεί κάπως το κυβερνητικό κομμάτι μέσα στην Πολιτική Γραμματεία.

Εξάλλου, χαρακτηρίζουν ως «σενάριο επιστημονικής φαντασίας» το ενδεχόμενο να κατεβάσουν στο Συνέδριο δικό τους υποψήφιο πρόεδρο την Κυριακή στην ψηφοφορία για Κεντρική Επιτροπή.

Με τα πυρά της κίνησης των «53+» κατά κεντρικών κυβερνητικών επιλογών όπως η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ταύτιση με το μνημόνιο, συνεχίστηκαν και την Παρασκευή οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος.

Οι «53» – άτυπος επικεφαλής των οποίων είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ στην κίνηση μετέχουν κι άλλα κυβερνητικά στελέχη – ασκούν αυστηρή κριτική στη σύγκριση των μνημονίων, του τύπου «το δικό μας είναι καλύτερο από τα προηγούμενα».

«Δεν βγαίνει το πρόγραμμα μόνο με τα επώδυνα μέτρα, χρειάζεται και το παράλληλο πρόγραμμα» τόνισε το Σάββατο στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει.

Αναφορικά με το πρόσωπο που θα εκλεγεί νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βίτσας έκανε λόγο με νόημα «”ο” ή “η” γραμματέας». 

Σημειώνεται ότι το Σάββατο αντικείμενο της συζήτησης του Συνεδρίου είναι οι προγραμματικές αιχμές και εν συνεχεία το κείμενο θέσεων, η πολιτική απόφαση, η τροποποίηση του καταστατικού, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται με τις σχετικές ψηφοφορίες.

Πηγή: skai.gr