ΔΣΑ: Ποινικά αξιόλογες και προκλητικά αγοραίες πρακτικές στη Δικαιοσύνη

Αθήνα.- Σκληρή ανακοίνωση για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο χώρο της Δικαιοσύνης, με αποκορύφωμα τη δημοσιοποίηση προσωπικώνδεδομένων για αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, εξέδωσε την Πέμπτη ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, καθιστώντας σαφές ότι «το δικηγορικό σώμα αντιστέκεται στην επικράτηση κιτρινισμού και της φαυλότητας» που, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, «υποβαθμίζουν το δημόσιο βίο και πλήττουν τους θεσμούς».

Ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας σημειώνει ότι οι εν λόγω πρακτικές, «είναι όχι μόνον ποινικά αξιόλογες, αλλά και προκλητικά αγοραίες, όταν στρέφονται κατά δικαστικού λειτουργού, ο οποίος όλως συμπτωματικά υπηρετεί σε ανώτατο δικαστήριο που καλείται να κρίνει θέματα μείζονος νομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος».

Πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, απέρριψε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, τα περί απόπειρας χειραγώγησης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, λέγοντας ότι «πυρά δέχεται η κυβέρνηση, αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητα… δεν έχω έρθει σε επαφή με κανέναν απολύτως δικαστή, δεν έχω κάνει τίποτα που θα μπορούσε να επηρεάσει το δικαστήριο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως το ΣτΕ πρέπει να εργαστεί «ανεπηρέαστο», όμως αρνήθηκε ότι υπάρχουν κυβερνητικές παρεμβάσεις για να υπάρξει απόφαση υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά. Αντίθετα, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη για «ομοβροντία εκβιαστικών δηλώσεων» με στόχο τη Δικαιοσύνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΣΑ

«Σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία δεν είναι ανεκτές συμπεριφορές που πλήττουν τον πυρήνα της ιδιωτικής ζωής με την δια του τύπου παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και της προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

»Είναι δε όχι μόνον ποινικά αξιόλογες, αλλά και προκλητικά αγοραίες, όταν στρέφονται κατά δικαστικού λειτουργού, ο οποίος όλως συμπτωματικά (!) υπηρετεί σε Ανώτατο Δικαστήριο που καλείται να κρίνει θέματα μείζονος νομικού, αλλά και πολιτικού ενδιαφέροντος. Η επικινδυνότητα του εγχειρήματος επιτείνεται, αν ληφθεί υπόψη ότι η τέλεση των επίμαχων -ποινικά αξιόποινων- πράξεων συμπίπτει χρονικά με εκκρεμή διάσκεψη του Δικαστηρίου αυτού.

»Είναι προφανές ότι κάθε απόπειρα ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης, από όπου κι αν προέρχεται, συνιστά βαρύτατη προσβολή του κράτους δικαίου.

»Ο διασυρμός δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι “επικηρύσσονται” λόγω της ανεπιθύμητης στάσης που τηρούν στις διασκέψεις των δικαστικών οργάνων, αποτελεί ευθεία βολή κατά της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αλλά και δυσάρεστο οιωνό για το μέλλον, ενόψει της σοβαρότητας του διακυβεύματος.

»Το δικηγορικό σώμα, στο πλαίσιο της θεσμικής του αποστολής για την προάσπιση του Συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αντιδρά σε τέτοιου είδους βαρύτατες προσβολές. Αντιστέκεται στην επικράτηση του κιτρινισμού και της φαυλότητας που υποβαθμίζουν το δημόσιο βίο και πλήττουν τους θεσμούς. Η κατίσχυση των συνταγματικών αξιών αποτελεί αυτονόητη προτεραιότητα, για την οποία διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας, χωρίς προϋποθέσεις.

»Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτη έναντι πάντων.

»Και βεβαίως το γεγονός ότι οι Δικαστικοί Λειτουργοί – όπως και κάθε φορέας κρατικής εξουσίας- πρέπει να ελέγχονται δεν συνιστά καινοφανή διαπίστωση. Εγείρονται όμως ερωτήματα, όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να επιδεικνύει μια αμφίσημη στάση, με δεδομένο ότι βάση της παραγγελίας για πειθαρχική έρευνα του δικαστικού λειτουργού τίθεται το προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση της χρήσης και αξιοποίησης παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων.

»Η τήρηση και διαφύλαξη της νομιμότητας είναι ευθύνη όλων».