Τραμπ: Θα αποδεχθώ το αποτέλεσμα των εκλογών… εάν κερδίσω

Ουάσινγκτον.- «Παίζει» με τη Δημοκρατία ο Τραμπ συντηρώντας την τοξική υπονόμευση του αδιάβλητου της αμερικανικής κάλπης και την αμφισβήτηση της ομαλής μετάβασης της προεδρικής εξουσίας μετά τις πρωτοφανείς δηλώσεις του στο ντιμπέιτ του Λας Βέγκας. Σε ένα ακόμα προεκλογικό «σόου» λέει από το βήμα συγκέντρωσης στο Οχάιο ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα της κάλπης της 8ης Νοεμβρίου και συμπληρώνει έπειτα από μία πολύ σύντομη παύση για… εφέ: «Εάν κερδίσω».

Ο Τραμπ δηλώνει ότι θα αποδεχθεί ένα «καθαρό» αποτέλεσμα, αλλά βάζει στο «κάδρο» την δικαστική προσφυγή εάν κρίνει πως το αποτέλεσμα είναι «αμφισβητήσιμο».

«Θα ήθελα να υποσχεθώ και δεσμεύομαι προς όλους τους ψηφοφόρους και υποστηρικτές μου και προς όλο το λαό των Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα αποδεχθώ πλήρως το αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης και ιστορικής προεδρικής εκλογής -εάν κερδίσω» δήλωσε ο Τραμπ σε συγκέντρωση στο Ντέλαγουερ.

«Φυσικά θα αποδεχόμουν ένα καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα επιφυλασσόμουν επίσης του δικαιώματός μου να αμφισβητήσω ή να καταθέσω προσφυγή στην περίπτωση ενός αμφισβητήσιμου αποτελέσματος» συνέχισε στο ίδιο μοτίβο μιλώντας τώρα και για πιθανά νομικά μέτρα.

«Θέλουμε αμεροληψία σε αυτές τις εκλογές. Δεν έχει τίποτα να κάνει με εμένα, αλλά με το μέλλον της χώρας» επέμεινε ο μεγιστάνας των ακινήτων που βάλλεται από παντού έχοντας ξεπεράσει σε κάθε μέτρο σε κάθε επίπεδο διεξάγοντας μία εκστρατεία-εθνική ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο τρίτο και τελευταίο ντιμπέιτ βγήκαν από τα χείλη του Τραμπ λέξεις που δεν έχουν ακουστεί ποτέ προεκλογικά από υποψήφιο πρόεδρο στη σύγχρονη ιστορία των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ερωτηθείς από τον συντονιστή της τηλεμαχίας εάν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα της κάλπης -μετά το μπαράζ δηλώσεων περί στημένων εκλογών-, ο Τραμπ αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας «θα το δω και θα σας πω». Και όταν ρωτήθηκε ξανά, η απάντησή του ήταν «θα σας κρατήσω σε αγωνία» -με την Χίλαρι Κλίντον να αντιδρά έντονα χαρακτηρίζοντας «τρομακτική» τη στάση του.

Το αν θα αποδεχθεί ή δεν θα αποδεχθεί ο Τραμπ το αποτέλεσμα της αναμέτρησης της 8ης Νοεμβρίου αναμένεται πλέον να κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή στις 19 ημέρες που απομένουν μέχρι τις κάλπες για τον Λευκό Οίκο.

Αν και όλοι οι δημοσκοπικοί δρόμοι οδηγούν την Χίλαρι Κλίντον στην προεδρία, η συζήτηση -την οποία ο Τραμπ δεν θα πάψει να τροφοδοτεί- φαίνεται ότι θα επισκιαστεί από ενδεχόμενη άρνηση Τραμπ να αποδεχθεί την ήττα του και κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία ιστορική σύγκρουση -με ορατό και τον φόβο βίας από υποστηρικτές του Τραμπ τους οποίους ποτίζει με μίσος.

Newsroom ΔΟΛ