Το χορηγικό μνημείο του Λυσικράτη στο Σίδνεϊ απέκτησε πάλι την παλιά του αίγλη

Σίδνεϊ.- Το αντίγραφο του χορηγικού μνημείου του Λυσικράτη στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο του Σίδνεϊ αναπαλαιώθηκε, αποκτώντας την παλιά του αίγλη. Η πρωτοβουλία για την αναπαλαίωση του φθαρμένου από τα καιρικά φαινόμενα μνημείου από ψαμμίτη ανήκει στους ομογενείς Γιάννη και Πατρίτσια Αζαρία, ενώ στο πλευρό τους τάχθηκε και η κυβέρνηση της N.N. Ουαλίας που μέσα από το πρόγραμμα Λιθοξόων διέθεσε το ποσό των $200.000 για τις εργασίες αναπαλαίωσης.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν την περασμένη Κυριακή και για την διάσωσή του που κόστισε συνολικά $600.000 συνέβαλαν και πολλοί άλλοι φιλάνθρωποι τους οποίους προσέγγισαν οι δύο ομογενείς.epmon

Κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου ο υπ. Οικονομικών της Ν.Ν. Ουαλίας κ. Dominic Perrottet, αναφέρθηκε στην ιστορία του μνημείου στην Αυστραλία. Το μνημείο κατασκευάστηκε το 1868 με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού της Ν.Ν. Ουαλίας, James Martin και κοσμούσε τον Κήπο Martin’s Potts Point. Το 1943 το μνημείο κινδύνευε να κατεδαφιστεί και χάρη σε εκστρατεία του δημοσιογράφου της «Sydney Morning Herald», Fritz Burnell διασώθηκε και μεταφέρθηκε στον Βασιλικό Κήπο Σίδνεϊ.