Στην τουρκική Εθνοσυνέλευση έρχεται το προεδρικό σύστημα

Αγκυρα, Τουρκία.- Στην τουρκική Εθνοσυνέλευση φέρνει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) την πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης για τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα που μεταφράζεται σε ανάδειξη -και με τη βούλα- του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε απόλυτο κυρίαρχο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε την Κυριακή στο κλείσιμο διήμερου συνεδρίου του AKP ότι η κατάρτιση της πρότασης έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση το ταχύτερο δυνατόν.

«Ολοκληρώσουμε την εργασία μας για το νέο Σύνταγμα και την εκτελεστική προεδρία. Αυτό που θα κάνουμε τώρα είναι να μεταφέρουμε την εισήγησή μας στο Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατόν και να αφήσουμε την απόφαση [στα χέρια] του αξιότιμου Κοινοβουλίου» ανέφερε σε ομιλία του.

Τα μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συνεδρίασαν το Σαββατοκύριακο στη δυτική Τουρκία με επίκεντρο την πρόταση συνταγματικής μεταρρύθμισης για την αλλαγή του πολιτεύματος που καταγγέλλεται σφόδρα από τους επικριτές του Ταγίπ Ερντογάν.

Newsroom ΔΟΛ