Αστερίσκους στον προϋπολογισμό του 2017 έβαλαν οι θεσμοί

Αστερίσκους στον προϋπολογισμό του 2017 έβαλαν σήμερα Δευτέρα οι επικεφαλής των θεσμών, ζητώντας πρόσθετα στοιχεία.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επί τα χείρω αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, η οποία αλλάζει τη βάση συζήτησης για το 2016 και το 2017, τη μη περικοπή στον τρέχοντα προϋπολογισμό δαπανών ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ την κατάσταση φαίνεται να εξισορροπεί εν μέρει η υπεραπόδοση των εσόδων κατά 1 δισεκ. ευρώ.

Στη συνάντηση με θέμα τα δημοσιονομικά ανταλλάχτηκαν απόψεις αναφορικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων. Στόχος, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ είναι να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων, με το “παράθυρο” λήψης νέων μέτρων να αφήνεται εμμέσως ανοιχτό.

Αγκάθι στη διαπραγμάτευση παραμένει και η εξεύρεση των κονδυλίων για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Νωρίτερα αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου δήλωνε κατηγορηματικά ότι “δεν ξανανοίγει το θέμα του ύψους του αφορολόγητου ορίου”. “H διαπραγμάτευση για αυτό το ζήτημα ολοκληρώθηκε το Μάιο” διαβεβαίωνε ερωτηθείς για τις συστάσεις της παγκόσμιας τράπεζας, που πρότεινε τη μείωση του αφορολογήτου στις 5 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να εξοικονομηθούν δαπάνες για την προνομιακή πολιτική. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισήμαναν παράλληλα, ότι η κυβέρνηση διαθέτει ένα «μαξιλάρι» άνω των 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αναθεωρήσεις. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να περιορίσει στο 1,75% του ΑΕΠ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο – γεγονός που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ.

Θετική έκβαση σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται από το σημερινό EuroWorking Group, εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές της Ευρωζώνης.

Σήμερα οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου που απέστειλε η ελληνική πλευρά για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως. Αύριο το πρωί συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ESM και αναμένεται να εγκρίνει και τυπικά την εκταμίευση του συνόλου των 2,8 δισεκ. ευρώ.

“Τώρα που η Ελλάδα μπαίνει στην ανάπτυξη, οι πιστωτές μας οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του 2016, με μέτρα που θα στείλουν ισχυρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και θα ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Μάριο Ντράγκι, ώστε και η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές” δήλωνε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Επί της αρχής συμφωνία για εξωδικαστική διευθέτηση των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων σημειώθηκε πάντως κατά της χθεσινές διαπραγματεύσεις. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως οι θέσεις των θεσμών είναι“ακραίες”, καθώς επιμένουν πως το προηγούμενο σύστημα των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς είναι “στρεβλό” και οδήγησε σε χαμηλή παραγωγικότητα χαμηλή ανταγωνιστικότητα την ελληνική οικονομία.