Στοχασμοί: Ο διαχειριστής‏

NomikosiiΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

Συγγραφέας

Κάποτε μας είπαν, ότι ο άνθρωπος είναι σε αυτόν τον πλανήτη για να κυριαρχήσει. Αυτό είναι το λάθος σε όλη τη μετάφραση! Διαχειριστές έπρεπε να είμαστε, όχι κυρίαρχοι.
Ο κυρίαρχος θα αρπάξει, και όντως αρπάζουμε. Όταν τελειώσουν όμως όλοι οι πόροι, πόσα λεφτά θα μπορέσουμε να αναπνεύσουμε και να φάμε;
Ο κυρίαρχος διαχωρίζει τον εαυτό του από όλα τα άλλα. Πόσο διαχωρισμένοι και απομακρυσμένοι μπορούμε να παραμείνουμε σε μια γη αλληλοσύνδεσης και αλληλεπίδρασης των πάντων;
Ο κυρίαρχος φροντίζει μόνο για το μέλλον το δικό του και των αυλικών του. Πόσο μέλλον θα υπάρξει αν εξαλείψει την ποικιλομορφία από τη ζωή, στην οποία στηρίζεται η ζωή;
Ο κυρίαρχος φτιάχνει μύθους για ηρωικούς Θεούς που τον προστατεύουν και τον ευνοούν, έτσι ώστε να γίνεται η λεηλασία απενοχοποιώντας τις πράξεις του και τα αποτελέσματά τους. Ο Θεός όμως που επικαλείται, στο λεηλατημένο μέσα βρίσκεται.
Ο κυρίαρχος σκορπάει απογόνους διδάσκοντας την κυριαρχία και επιβλέποντάς την. Έτσι γεννιούνται οι αναμετρήσεις, η ανάγκη για ένα νικητή, η τάση για τον καλύτερο, ο ανταγωνισμός και η συσσώρευση. Έτσι γεννιέται ο χαμένος.
Ο κυρίαρχος, θεσπίζει νόμους όχι για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας, αλλά για να διαμορφώσει την ηθική της. Έτσι γεννιέται το άδικο.
Το άδικο, μέτρο της φύσης δεν είναι. Του ανθρώπου κατασκεύασμα υπήρξε. Ο διαχειριστής το γνωρίζει αυτό, και αν αναλάμβανε το ρόλο του, θα μοίραζε ορθά την πίτα.