Διά βίου απαγόρευση εισόδου στην Αυστραλία για όσους πηγαίνουν με πλοία χωρίς έγγραφα

Μελβούρνη.- Σε ένα δραστικό μέτρο σκοπεύει να προχωρήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας, προκειμένου να σταματήσει οριστικά την ροή των πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες χωρίς έγγραφα προς τις ακτές της Αυστραλίας: την πλήρη απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε οποιονδήποτε επιλέγει αυτήν την οδό, εφ’ όρου ζωής, ακόμη και αν πρόκειται αποδεδειγμένα για πρόσφυγα.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στις 7 Νοεμβρίου, αλλά ήδη αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, ιδιαίτερα δεδομένου ότι, όπως αποκάλυψε σε χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερία ‘Sunday Herald Sun’, ο νόμος θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2013 και η εφαρμογή του θα αφορά τους 3.000 αιτούντες άσυλο που κρατούνται σήμερα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που λειτουργεί η Αυστραλία στο Ναουρού και το Μάνους, εκ των οποίων 1.551 έχουν αποδειχθεί ότι πρόκειται για πραγματικούς πρόσφυγες.

Είναι χαρακτηριστικό της αυστηρότητας του νομοσχεδίου το γεγονός ότι αυτός ο νόμος θα αφορά ακόμη και ανθρώπους οι οποίοι στο μεταξύ έχουν επιλέξει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή έχουν αποδεχθεί να μετεγκατασταθούν στην Καμπότζη. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής 520 πρώην κρατούμενοι στο Μάνους και 148 από το Ναουρού έχουν ακολουθήσει αυτήν την οδό, αλλά ακόμη και αυτοί δεν θα έχουν ποτέ στη ζωή τους την δυνατότητα εισόδου στην Αυστραλία, ούτε καν ως τουρίστες.

Δικαιολογώντας την εξαιρετική αυστηρότητα του νομοσχεδίου, ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης, Peter Dutton, δήλωσε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 14 χιλιάδες άνθρωποι στην Ινδονησία, έτοιμοι να επιβιβαστούν σε βάρκες με προορισμό την Αυστραλία. «Αυτό είναι το επόμενο βήμα, προκειμένου να καθαρίσουμε τα χάλια που δημιούργησε η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος», δήλωσε, αναφερόμενος στη λειτουργία των Κέντρων Κράτησης που άνοιξαν οι κυβερνήσεις Gillard και Rudd στα νησιά του Ειρηνικού.

Παραπέμποντας στη δήλωση του Kevin Rudd στις 19 Ιουλίου του 2013 ότι «από σήμερα, οι αιτούντες άσυλο που έρχονται με πλοία χωρίς βίζα, δεν πρόκειται να εγκατασταθούν ποτέ στην Αυστραλία», κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι το Εργατικό Κόμμα του Bill Shorten θα υποστηρίξει τη νέα πολιτική, ως ύστατο όπλο για τη ριζική καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών. Ως εκ τούτου, ο υπουργός απέκλεισε την περίπτωση να αποδεχθεί η Αυστραλία την πρόταση της Νέας Ζηλανδίας να υποδεχθεί μέρος των προσφύγων, καθώς αυτό θα ενθάρρυνε τους διακινητές μεταναστών.