Οι ρωσικές αρχές σφράγισαν τα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα

Μόσχα, Ρωσία.- Τα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα σφράγισαν οι ρωσικές αρχές, χωρίς να δώσουν εξηγήσεις για τους λόγους που προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, καταγγέλλει η διεθνής οργάνωση υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.«Οι εργαζόμενοι της οργάνωσης διαπίστωσαν σήμερα το πρωί κατά τις 10:00 ότι έχουν τοποθετηθεί σφραγίδες. Δεν είχαμε λάβει καμία ειδοποίηση και οι σφραγίδες τοποθετήθηκαν κατά την απουσία τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

«Όλα μας τα πράγματα, οι υπολογιστές και τα έγγραφά μας είναι εκεί, πίσω από τις σφραγισμένες πόρτες», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο Ιβάν Κοντρατένκο, εργαζόμενος στην Διεθνή Αμνηστία στη Ρωσία.

Εικόνα της Διεθνούς Αμνηστίας που δείχνει σφραγισμένα τα γραφεία της οργάνωσης στη Μόσχα

Εικόνα της Διεθνούς Αμνηστίας που δείχνει σφραγισμένα τα γραφεία της οργάνωσης στη Μόσχα

Η οργάνωση ανήρτησε φωτογραφία των σφραγίδων στις οποίες αναγράφεται ότι τα γραφεία ανήκουν στην Ρωσική Ομοσπονδία και ότι η οργάνωση πρέπει να απευθυνθεί στις αρχές της πόλης της Μόσχας για να λάβει πληροφορίες. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ένας τηλεφωνικός αριθμός, ωστόσο κανείς δεν απαντά στα τηλεφωνήματα της οργάνωσης, αναφέρει ο Ιβάν Κοντρατένκο.

Η Διεθνής Αμνηστία, που στεγάζεται τα γραφεία αυτά εδώ και 20 χρόνια, αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι οι κλειδαριές έχουν αλλάξει και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «δεν έχει απολύτως καμία πληροφορία για το θέμα» και ότι «πρώτη φορά ακούει να γίνεται λόγος για κάτι τέτοιο».

Το γραφείο της Μόσχας είναι το μοναδικό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Ρωσία.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις τελούν υπό όλο και περισσότερο σκληρό έλεγχο στη Ρωσία. Από το 2012, νόμος υποχρεώνει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από το εξωτερικό και έχουν «πολιτική δραστηριότητα» να καταγράφονται ως «ξένοι πράκτορες».

Από τον Μάιο, νέος νόμος εφαρμόζεται κατά των διεθνών οργανώσεων: επιτρέπει το κλείσιμο χωρίς δικαστική απόφαση ξένης οργάνωσης που απειλεί την «εθνική ασφάλεια» ή τα «συνταγματικά θεμέλια» της Ρωσίας και το πάγωμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Newsroom ΔΟΛ