Παρασκήνιο, ψηφοφορία, θέσεις κομμάτων για τις τηλεοπτικές άδειες

Αθήνα.- Ξάφνιασαν σήμερα ο Νίκος Παπάς και η κυβέρνηση, όπως σχολίασε ο Πέτρος Μποτσαράκος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα. Ξάφνιασαν και με την επιμονή στις 4 άδειες και με την επιμονή στο σύνολο του νόμου Παπά με μικρές τροποποιήσεις, χωρίς ιδιαίτερη  σημασία. Και ξάφνιασαν  επίσης γιατί έλεγαν ότι θα ήθελαν την συναίνεση της αντιπολίτευσης για την συγκρότηση του ΕΣΡ.
«Όταν το πρωί  ο κ. Παπάς άρχισε να ξεδιπλώνει το σχέδιο διατήρησης του νόμου του,  όλοι θεώρησαν ότι  στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί συναίνεση για την συγκρότηση ΕΣΡ. Γιατί αν ήθελε συναίνεση θα έπρεπε να αναζητήσει πεδίο συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να σεβαστεί εμπράκτως την απόφαση του ΣτΕ» σχολίασε ο Π. Μποτσαράκος.
Όσον αφορά το «γιατί»  θα μπορούσε η κυβέρνηση να μην θέλει  να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, όπως ανέφεραν η Μ. Ζαχαρέα και ο Π. Μποτσαράκος, ο λόγος πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι η κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι αν συγκροτηθεί το ΕΣΡ δεν θα εφαρμόσει το νόμο Παππά, γιατί πολύ απλά έχει βγει αντισυνταγματικός.
Στο πίσω μέρος του μυαλού της η κυβέρνηση, ενδεχομένως να θέλει να ακυρωθεί η δυνατότητα συγκρότησης ΕΣΡ και άρα διεξαγωγής διαγωνισμού, ώστε να διαμορφωθεί η αναγκαιότητα νομοθέτησης για προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας. Έτσι θα επιδιώξει να εφαρμοστεί από την πίσω πόρτα ο νόμος Παππά έστω για προσωρινό διάστημα. «Αλλά ξέρουμε ότι στην Ελλάδα, καμιά φορά,  τίποτα δεν είναι μονιμότερο του προσωρινού. Πιθανόν λοιπόν, να θέλουν  να επαναφέρουν σε μικρογραφία το νόμο Παπά για προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας, χωρίς να υπάρχει ΕΣΡ για  να ασκήσει έλεγχο» τόνισε ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού.
H Μάρα Ζαχαρέα υπενθύμισε  ότι το ΕΣΡ, πριν το ξηλώσει η σημερινή κυβέρνηση, διαφωνούσε και με τον ορισμό του αριθμού των άδειων και με τον πλειοδοτικό διαγωνισμό, όπως και με δεκάδες άλλα σημεία του νόμου.
«Κι αυτό το σενάριο πάντως, με προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας και χωρίς ΕΣΡ, μόνο προβλήματα και νέες αναταραχές θα προκαλέσει. Γιατί σαφώς και θα υπάρξουν προσφυγές και πάλι στο ΣτΕ.  Φοβάμαι λοιπόν  ότι ο δρόμος που ακολουθεί, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση, στο τέλος έχει αδιέξοδο»  κατέληξε ο Π. Μποτσαράκος.
Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η ψηφοφορία επί των τροπολογιών του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, που αφορούν την συγκρότηση του ΕΣΡ, μετά από μια συνεδρίαση και λεκτικούς διαξιφισμούς, μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Στην τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α ψήφισαν  «ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Όχι» ψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι. «Παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ.
Στις τροπολογίες για τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στον αριθμό των αδειών και την τιμή εκκίνησης, «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. «Όχι» δήλωσαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τήρησαν την εξής στάση:
Η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις «πονηρές», όπως τις χαρακτήρισε τροπολογίες, και να βρεθεί στη συνέχεια λύση από κοινού. Ο Νίκος Δένδιας, εξήγησε ότι η διαφωνία της ΝΔ είναι επί της αρχής, γιατί το άρθρο 15 του Συντάγματος αναθέτει συνολικά στο ΕΣΡ τον έλεγχο της ραδιοτηλεόρασης και ο υπουργός δεν μπορεί να έχει κανένα ρόλο – ενώ το ΕΣΡ οφείλει να αυτενεργεί ως ανεξάρτητη αρχή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ  είπε στην κατάληξη της συζήτησης, ότι η ΝΔ ζητάει την κατάργηση του άρθρου 2Α διαφορετικά να υπάρξει αναμονή της απόφασης του ΣτΕ.
– Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επέμεινε ότι η «αναστολή» του επίμαχου άρθρου 2Α, πρέπει να αντικατασταθεί στη διατύπωση της τροπολογίας για συμβολικούς λόγους από την «κατάργηση». Ζήτησε ταυτόχρονα, η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ να αφορά όλες τις αποφάσεις του υπουργού που σχετίζονται με την αδειοδότηση.
– Το Ποτάμι, επανέλαβε την πρότασή του να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ ο καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος, αλλά είπε ότι μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρομάνο ως μια πολύ καλή επιλογή. Επανέλαβε την πρόταση Θεοδωράκη για τις άδειες.
– Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε κατάργηση του Ν. 4339, είπε ότι θα δηλώσει «παρών» στις δύο τροπολογίες και είπε ότι είναι έτοιμη να ψηφίσει όποιο πρόσωπο επιλέξει η ΝΔ προκειμένου να συγκροτηθεί ΕΣΡ.
– Το ΚΚΕ από θέση αρχής δήλωσε «παρών», και κατήγγειλε ότι η μάχη γύρω από το ζήτημα, είναι για να κρυφτεί η προνομιακή μεταχείριση του κεφαλαίου και τα μέτρα σε βάρος του λαού και των συμφερόντων των εργαζομένων.
ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Παππάς: Να γίνει το ΕΣΡ

«Αισθάνομαι ότι σα να βρήκαμε έναν πολυτραυματία, να τον φορτώσαμε στο ασθενοφόρο που ήταν στο πλάι του δρόμου και να μας λένε ότι δεν δικαιούστε να τον πάτε στο θεραπευτήριο αλλά πρέπει να τον πάει ο οδηγός», είπε ο υπουργός Επικρατείας λίγο προτού κλείσει η μαραθώνια συνεδρίαση.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το ΕΣΡ δεν ήταν σε νόμιμη σύνθεση και το ΣτΕ απέρριπτε τα πρόστιμα που επέβαλε στα κανάλια. Τα κανάλια προσέφευγαν στο ΣτΕ λέγοντας ότι δεν έχει νόμιμη σύνθεση και άρα δεν μπορεί να βάζει τα πρόστιμα. Και εσείς μας λέτε ότι έπρεπε να κάνουμε διαγωνισμό με αυτό το ΕΣΡ.

Τόνισε ότι όλοι έχουν αποδεχθεί σήμερα ότι και ΕΣΡ πρέπει να γίνει, και διαγωνισμός να προχωρήσει και τίμημα να καταβληθεί. Εκτός από την πρόταση της ΝΔ στην οποία δεν είναι πολύ καθαρό πως θα καθοριστεί το τίμημα, δεν άκουσα από τα άλλα κόμματα για πρόταση ότι δεν πρέπει να καταβληθεί το τίμημα, είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι κεκτημένο διότι διεξήχθη διαγωνισμός και απεδείχθη ότι υπάρχει αξία πάνω στον πόρο που λέγεται τηλεοπτικές συχνότητες» και ότι «αυτό είναι μια αξία που η πολιτική εξουσία χάριζε».

Είπε επίσης ότι αποδέχθηκε να προβλεφθεί η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και στην τιμή εκκίνησης.

Ο Νίκος Παππάς είπε ότι στη βάση του Ν. 4339/2015, που είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους, η ανεξάρτητη αρχή, «είναι ευχή όλων», θα διεξάγει το διαγωνισμό, «γιατί δεν θα πάμε σε κατάσταση που νομοθετούν οι ανεξάρτητες αρχές γιατί οι ανεξάρτητες αρχές εφαρμόζουν τους ψηφισμένους νόμους».

«Η Δευτέρα είναι μπροστά, προσχήματα πλέον δεν υπάρχουν, ο ομιλών δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για κανένα πρόσωπο, διότι η Βουλή είναι αρμόδια να ανιχνεύσει τις δυνατότητες συναίνεσης», είπε ο κ. Παππάς και τόνισε ότι τα 27 χρόνια ανομίας κανείς δεν μπορεί να πει ότι ήταν καλώς καμωμένα και ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να περάσει στον επόμενο βαθμό ωρίμανσης ώστε και ΕΣΡ να γίνει και διαγωνισμός και τίμημα να καταβληθεί, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι.

ΝΔ: Κατήφορος δίχως τέλος

«Ο κατήφορος της κυβέρνησης Τσίπρα – Παππά – Καμμένου δεν έχει τελειωμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Έφτασαν σήμερα, στο σημείο να κυκλοφορήσουν non paper για τη δήθεν παράνομη σύνθεση του προηγούμενου ΕΣΡ, του οποίου την θητεία έληξαν με ειδικό νόμο. Επικαλούνται, μάλιστα, συγκεκριμένες αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (234/2015). Με την διαφορά, ότι το απόσπασμα που επικαλούνται είναι η άποψη της μειοψηφίας! Η άποψη της πλειοψηφίας, όπως καταγράφεται στις σελ. 7 και 8 της συγκεκριμένης απόφασης, αναφέρει ρητά ότι είναι επιτρεπτή η παράταση της θητείας του ΕΣΡ και δεν αντιβαίνει το άρθρο 101 του Συντάγματος», συνεχίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει:

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί και οι συνεργάτες τους, είναι ζαλισμένοι από τα απανωτά πολιτικά στραπάτσα και ότι δεν προσπαθούν να δώσουν νέες διαστάσεις στην έννοια του γκεμπελισμού».

Σχόλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη σχολίασε:

«1) Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε από την πρώτη στιγμή την κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων του νόμου Παππά και την πλήρη απόδοση στο Ε.Σ.Ρ. των αρμοδιοτήτων του.

2) Η πίεση και η επιμονή μας έφεραν αποτελέσματα. Το μαύρο δεν πέρασε. Οι ρυθμίσεις που απαιτήσαμε και η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να φέρει, επαναφέρουν στο ΕΣΡ τον αποφασιστικό του ρόλο και καταργούν στην πράξη τις αντισυνταγματικές διατάξεις. Ακόμη και σήμερα αναγκάστηκαν να δεχτούν την πρότασή μας, ώστε η «σύμφωνη γνώμη» του Ε.Σ.Ρ. να επεκταθεί σε όλα τα θέματα της αδειοδότησης. Είναι σαφές ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη πέτυχε να ακυρωθούν τα σχέδια Τσίπρα – Παππά και να κατοχυρωθεί η Δημοκρατία και η πολυφωνία στην ενημέρωση. Με την δημοσίευση της Απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ θα κριθεί και ποιες άλλες διατάξεις πρέπει να καταργηθούν ή να τροποποιηθούν.

3) Από τη στιγμή που απαιτείται σε όλα η σύμφωνη γνώμη του Ε.Σ.Ρ, γίνεται πια σαφές ότι χρειάζεται να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πραγματικά συνθετικής λύσης σ αυτό με πρόσωπα υψηλού κύρους. Άρα επιβάλλεται και προκειμένου να βρεθεί διέξοδος η διαμόρφωση νέας συνθετικής πρότασης για την συγκρότηση του ΕΣΡ.

4) ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν μπορούν πια να συντηρούν τις ακρότητες και τα μικροκομματικά παιχνίδια. Ο ελληνικός λαός απαιτεί να ασχοληθούν όλοι με τα μείζονα και πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας.

5) H Δημοκρατική Συμπαράταξη όταν μιλά για «ρύθμιση» του τηλεοπτικού τοπίου, το εννοεί απόλυτα. Δεν αναζητά ούτε εφευρίσκει προσκόμματα προκειμένου να παραπέμψει το θέμα στις καλένδες. Η ρύθμιση πρέπει να γίνει με κανόνες από το ΕΣΡ χωρίς καμιά δικαιολογία για την συνέχιση της αυθαιρεσίας Παππά και την προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης από την Κυβέρνηση Σύριζα / ΑΝΕΛ.»

Ένωση Κεντρώων: Πίσω όλος ο νόμος

Η Ένωση Κεντρώων «ζητάει να παρθεί πίσω ολόκληρος ο νόμος Παππά και να υιοθετηθεί ως πρόεδρος του ΕΣΡ ο υποδειχθείς από την ΝΔ.»

«Καλούμε τον κ. Τσίπρα να αποδεχθεί το μεγαλείο της συναίνεσης και να τελειώσει εδώ η προοιωνιζόμενη ρήξη για την διάσκεψη των προέδρων. Ψηφίσαμε “παρόν” στην τροπολογία 2Α και “ΟΧΙ” στην συναρμοδιότητα υπουργού και ΕΣΡ γιατί το Σύνταγμα αξιώνει όλες τις αρμοδιότητες να τις ασκεί μόνο το ΕΣΡ. Στα χέρια του κ.Τσίπρα είναι η συναίνεση της Δευτέρας και εδώ εγωισμοί δεν χωρούν» καταλήγει η ΕΚ.

Πηγές: Star.gr/Newsroom ΔΟΛ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ