Θέμα σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας θέτει ο Σουλτς μετά τις συλλήψεις βουλευτών

Βρυξέλλες.- Θέμα σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας θέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αφού η τουρκική Αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τους δύο ηγέτες και δέκα ακόμα βουλευτές φιλοκουρδικού Kόμματος Δημοκρατίας των Λαών.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Σουλτς σημειώνει πως οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης εγείρουν ερωτήματα για τη βάση πάνω στην οποία υπάρχει μία «βιώσιμη σχέση» ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Άγκυρα, αλλά και για τις ίδιες τις «ευρωπαϊκές βλέψεις» της Τουρκίας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια για ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη και μέλος της τελωνειακής ένωσης.

«Οι τουρκικές Αρχές δεν σπρώχνουν απλώς την Τουρκία μακριά από τη Δημοκρατία, αλλά γυρνάνε τις πλάτες τους στις αξίες, τις αρχές, τις νόρμες και τους κανόνες που υποστηρίζουν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Χαρακτήρισε ψυχρολουσία τις κρατήσεις των φιλοκούρδων βουλευτών, σημειώνοντας πως στέλνουν ένα σήμα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πολιτικός πλουραλισμός στη γείτονα χώρα.

Νωρίτερα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως η Ε.Ε. είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» λόγω των συλλήψεων και σε συνεχή επαφή με τις τουρκικές Αρχές.

Από την πλευρά της, η Γερμανία κάλεσε τον τούρκο επιτετραμμένο για εξηγήσεις, επισημαίνοντάς του πως η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει την τρομοκρατία «αυτό δεν μπορεί να λειτουργεί ως δικαιολογία για τη φίμωση της αντιπολίτευσης ή τη φυλάκισή της».

Το ίδιο το φιλοκουρδικό κόμμα έχει χαρακτηρίσει τις κρατήσεις πολιτική επιχείρηση εναντίον του, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για προσπάθεια πρόκλησης εμφύλιας σύρραξης ώστε να ακυρωθεί η ιστορική επιτυχία της παράταξης στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Λίγες ώρες μετά τις αστυνομικές επιχειρήσεις σε βάρος των βουλευτών, σημειώθηκε βομβιστική επίθεση κοντά σε αστυνομικό τμήμα στο Ντιγιάρμπακιρ, την επί το πλείστον κουρδική πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους.