Και Αστυνομικός Διευθυντής στη σπείρα των Ρομά!

Αθήνα. -Όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΛΑΣ, αστυνομικός διευθυντής, ενημέρωσε έναν εκ των επικεφαλής της σπείρας με τις Φεράρι για να πάρει τα μέτρα του, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η μεγάλη επιχείρηση…
Ωστόσο, παρά την προειδοποίηση, εκείνος δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

Που κατέληγαν τα κλεμμένα

Τα κλεμμένα κοσμήματα κατέληγαν πάντα σε γνωστό κοσμηματοπωλείο στο Κολωνάκι. Επί παραδείγματι, ένα ρολόι μάρκας Ρόλεξ που είχαν κλέψει από την Αλεξανδρούπολη, κατέληγε εκεί και στη συνέχεια, πωλούνταν.

Διαβάστε επίσης:

Αστυνομικοί ειδοποίησαν μέλη της σπείρας με τις Φεράρι για επικείμενες συλλήψεις

Ποινικές διώξεις για κακουργήματα στα μέλη της σπείρας των χρηματοκιβωτίων

Στα πρότυπα της Ιταλικής μαφίας δρούσε η σπείρα των χρηματοκιβωτίων –

Ο στόλος των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της μαφίας των Ρομά για τις «επιθέσεις» ήταν κατά κανόνα ΙΧ μεγάλης ιπποδύναμης, τα οποία μάλιστα ενίσχυαν με τεχνικές βελτιώσεις.

Οπως προκύπτει μάλιστα από τις έρευνες προκειμένου να αποποιηθούν την όποια σύνδεση μαζί τους, οι κατηγορούμενοι, συχνά τα μεταβίβαζαν εικόνα τα εν λόγω οχήματα.
Ενα επιπλέον μέτρο προφύλαξης ήταν να αφαιρούν πινακίδες κυκλοφορίας από τυχαίο οχήματα ανεξαρτήτου μάρκας και μοντέλου και τις τοποθετούσαν στα ΙΧ που χρησιμοποιούν για τις ληστείες. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούσαν τον κίνδυνο επισήμανσης, εντοπισμού και σύλληψης τους

Επέλεγαν γρήγορους και αδίστακτους οδηγούς 

Οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης ήταν αυτοί που επέλεγαν τα πρόσωπα που κάθονταν πίσω από το τιμόνι σε κάθε ληστεία. Τα κριτήρια ήταν πολύ αυστηρά. Οι οδηγοί έπρεπε να έχουν εξαιρετική ικανότητα στην οδήγηση, όσο και το ανυπότακτο πνεύμα του χαρακτήρα τους. Ενδεικτικό είναι πως σε περιπτώσεις που γίνονταν αντιληπτοί από αστυνομικούς και ακολουθούσε  καταδίωξη, τότε δεν δίσταζαν ακόμα και να εμβολίσουν τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα σε μία περίπτωση καταδίωξης οι δράστες δεν δίστασαν να κάνουν εκτεταμένη χρήση πυροσβεστήρων προκειμένου να εμποδίσουν την ορατότητα των δικυκλιστων της ομάδας ΔΙΑΣ που τους ακολουθούσαν.

Αλλαζαν χρώμα στα ΙΧ με ειδικές μεμβράνες 
Προκειμένου να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερες τις προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ να τους εντοπίσει χρησιμοποιούσαν το τέχνασμα της αλλαγής χρώματος των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσαν με ειδικές μεμβράνες, ενώ τα περισσότερα είχαν και φιμέ τζάμια.
Μάλιστα όπως προκύπτει από τις έρευνες μέσα σε ένα μήνα, μέλη της υποομάδας άλλαξαν σε ένα εκ ΙΧ που χρησιμοποιούσαν, τέσσερις φορές το χρώμα του. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα τα χρησιμοποιούσαν μόνο για τις δράσεις τους και όχι στην καθημερινότητα. Σε περίπτωση που αντιλαμβάνονται ή υποψιάζονταν ότι υπήρχε σύνδεση των προσώπων τους με συγκεκριμένο όχημα, προέβαιναν στην αντικατάστασή του.

Βιολογικός καθαρισμός για να μην αφήνουν ίχνη
Εναν επιπλέον μέτρο που λάμβαναν τα μέλη της συμμορίας των Ρομά ήταν η αφαίρεση του γενετικού υλικού από τα αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα μετά τη διάπραξη κλοπών προέβαιναν -κατά κανόνα- σε βιολογικό καθαρισμό των οχημάτων που χρησιμοποιούσαν, ώστε να καταστρέφονται τυχόν βιολογικό υλικό και αποτυπώματα τους.
t