Ένοχη φόνου κρίθηκε η Ελληνίδα μουσουλμάνα του Σίδνεϊ

Ένοχη κρίθηκε η Ελληνίδα σύντροφος του τζιχαντιστή της Αυστραλίας Μαν Χαρόν Μόνις, για τον φόνο της πρώην συζύγου του.

Η Αμίρα Δρούδη ήταν χριστιανή, αλλά ασπάστηκε το Ισλάμ και υπήρξε σύντροφος του Ιρανού κληρικού, Μαν Χαρόν Μόνις, που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών όταν αυτοί εισέβαλαν στην καφετέρια Lindt του Σίδνεϊ, όπου κρατούσε ομήρους πριν δυο 22 μήνες περίπου. Νωρίτερα είχαν βρει τραγικό θάνατο, δύο όμηροι.

Η Αμίρα Δρούδη καταδικάστηκε για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του Μόνις, Νολίν Χάισον Παλ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ομογενής μαχαίρωσε και πυρπόλησε την άτυχη γυναίκα με εντολή του Μόνις, που είχε κατηγορηθεί ως συνεργός στο φόνο. Αρχικά και οι δυο κατόρθωσαν να πείσουν το δικαστήριο και δεν προφυλακίστηκαν. Τότε η Αμίρα Δρούδη κατέβαλε χρηματική εγγύηση 100.000 δολαρίων και ήταν υποχρεωμένη να εμφανίζεται ανά τακτά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα.

Μετά την ομηρία στο Σίδνεϊ, τον Δεκέμβριο του 2014, που έγινε θέμα σε όλον τον πλανήτη και συγκλόνισε την Αυστραλία, ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε εντολή να επανεξεταστεί η υπόθεση της Δρούδη. Το δικαστήριο, μελετώντας όλα τα νέα δεδομένα, έκρινε ότι η Δρούδη αποτελούσε «απαράδεκτο κίνδυνο» για το κοινωνικό σύνολο και διέταξε την προφυλάκισή, παραπέμποντάς την ξανά στη δικαιοσύνη.

Η Αμίρα Δρούδη σε παλαιότερη φωτογραφία της. Φώτο: AAP/Dan Himbrechts

Η Αμίρα Δρούδη σε παλαιότερη φωτογραφία της. Φώτο: AAP/Dan Himbrechts

Μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν και κάποια βίντεο του 2009, όπου η Δρούδη φέρεται ότι προωθούσε τις θέσεις του Μόνις και εξέφραζε την υποστήριξή της στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη. Υποστηρίχθηκε στο δικαστήριο ότι η Δρούδη φερόταν πρόθυμη να προωθήσει τις θέσεις του Μόνις και δεν έχει αλλάξει άποψη. Ο δικαστής Χένσον είπε ότι τα βίντεο δεν σχετίζονται με την προφυλάκιση της Δρούδη.

Η ποινή της Δρούδη θα ανακοινωθεί αυτό το μήνα.