Το FBI «αθώωσε» τη Χίλαρι για τα νέα emails – Δεν τίθεται θέμα δίωξης

HPA.- Ανατροπή δεδομένων για τη Χίλαρι Κλίντον λίγες μόνο ώρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Το FBI ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο παράνομης διαχείρισης εμπιστευτικών πληροφοριών στη νέα ηλεκτρονική αλληλογραφία της υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία, και κατ’ επέκταση δεν θα διωχθεί ποινικά. Η εξέλιξη μπορεί να αποβεί καθοριστικής σημασίας για την εκλογική επικράτηση της Κλίντον έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, σε νέα επιστολή του προς τα μέλη του Κογκρέσου την Κυριακή, o διευθυντής του FBI Tζέιμς Κόμεϊ ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία του ολοκλήρωσε την επανεξέταση της προσωπικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Αμερικανίδας πολιτικού και δεν βρήκε τίποτε για να μεταβάλλει την αρχική θέση της.

Τον Ιούλιο, ο Κόμεϊ είχε δηλώσει ότι η Κλίντον ήταν απρόσεκτη, αλλά δεν φέρει ποινικές ευθύνες στο χειρισμό «ευαίσθητου υλικού» σε ιδιωτικό server του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της, ενόσω ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Η υπόθεση αναζωπυρώθηκε όταν το FBI ανακοίνωσε ότι ανακαλύφθηκαν νέα ηλεκτρονικά μηνύματα. «Με βάση την αξιολόγησή μας, δεν έχουν αλλάξει τα συμπεράσματά που εκφράσαμε τον Ιούλιο σε σχέση με την πρώην υπουργό Κλίντον» σημειώνει ο Κόμεϊ με επιστολή του προς το Κογκρέσο.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη επιστολή του επικεφαλής του FBI στα τέλη του περασμένου μήνα, στην οποία αποκάλυπτε την αναψηλάφηση της έρευνας της Υπηρεσίας για τα emails της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία προκάλεσε σημαντικές πολιτικές αναταράξεις, με τους «μετασεισμούς» να φτάνουν μέχρι το Λευκό Οίκο, ενώ συντέλεσε στην ανάκαμψη των ποσοστών του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο διευθυντής του FBI, που δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για τη στάση του ακόμη και από τον Μπαράκ Ομπάμα, είχε δηλώσει ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία θα διερευνήσει αν στα πρόσφατα ανακαλυφθέντα ηλεκτρονικά μηνύματα περιέχονταν διαβαθμισμένες πληροφορίες.

_92299732_untitled-1
Πρώτες αντιδράσεις

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, το προεκλογικό επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την ικανοποίησή του, κάνοντας λόγο για «δικαίωση» της πολιτικού. «Ήμασταν πεπεισμένοι ότι (ο διευθυντής του FBI) θα επιβεβαίωνε τα συμπεράσματα του Ιουλίου» δήλωσε η διευθύντρια επικοινωνίας της Κλίντον Τζένιφερ Παλμιέρι.

Στον αντίποδα, ο σύμβουλός του Νιουτ Γκίνγκριτς, ο υπερσυντηρητικός πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε μήνυμά του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter δήλωσε ότι «ο Κόμεϊ πρέπει να βρίσκεται υπό μεγάλη πολιτική πίεση για να υποκύψει έτσι και να ανακοινώσει κάτι που δεν είναι δυνατόν να ξέρει».