Αποκηρρύσει τώρα όσα έλεγε περί διπλού νομίσματος ο κ. Παπαδημητρίου

Αθήνα.- Το στίγμα του έδωσε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την τελετή παραλαβής του κρίσιμου χαρτοφυλακίου. Όπως τόνισε, στόχος του είναι η προσέλκυση επενδύσεων, αξιοποιώντας τη νομισματική σταθερότητα που προσφέρει η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Ελλάδα θέλει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές, να εκπέμψει το μήνυμα ότι διάκειται φιλικά στις επενδύσεις και η οικονομία είναι ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό.

Η χώρα θα επιδιώξει την «προσέλκυση επενδύσεων, πάντοτε στα πλαίσια του ευρώ, και με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.

Υπογράμμισε, δε, τα αβαντάζ της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης προσφέρει νομισματική σταθερότητα, πρόσβαση στην ανοιχτή αγορά της ΕΕ και διαπραγματευτική ισχύ έναντι τρίτων χωρών. Επιπλέον διαθέτει υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, τόνισε.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου επισήμανε ότι θα έχει στενή συνεργασία με τα άλλα παραγωγικά υπουργεία καθώς και με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι θα στηριχθεί στα στέρεα θεμέλια που έχει θέσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υπό τον Γιώργο Σταθάκη.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης υπογράμμισε: «Σηκώνουμε τα μανίκια και ξεκινάμε σκληρή δουλειά», ενώ σε πιο προσωπικό τόνο ανέφερε ότι «θα υπηρετήσω την πατρίδα με όλες τις δυνάμεις μου».

Ο κ. Παπαδημητρίου έθεσε ως ορόσημο της ανάληψης νέων πρωτοβουλιών την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σημειώνοντας ότι μετά από αυτό θα εκτιμήσει τη δυνατότητα υιοθέτησης φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων καθώς και τη δυνατότητα εφαρμογής αναπτυξιακής τράπεζας.

«Λάθος η θέση για το διπλό νόμισμα»

Στη διάρκεια της τελετής, απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr, αν καλείται να παίξει έναν κόντρα ρόλο σε σχέση με αυτά που έλεγε προ ολίγων ημερών περί διπλού νομίσματος, ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε:

«Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν ακαδημαϊκός. Οι ακαδημαϊκή μπορούν να λένε πολλά πράγματα αλλά όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα τότε βλέπουν ότι μερικά πράγματα που έχουν πει ίσως να είναι λάθος».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι «δεν υπάρχει παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα ούτε θα υπάρξει, τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση».

Όσον αφορά το θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ο κ. Παπαδημητρίου έδωσε το λόγο στον απερχόμενο υπουργό Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος από την πλευρά του ανέφερε ότι το θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης ενώ πρόσθεσε ότι έχουν δημιουργηθεί και οι δομές υποστήριξης των δανειοληπτών όπως η ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει στο υπουργείο και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν ακόμη αρκετά προβλήματα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αλλά έχουμε κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και η διάδοχη κατάσταση θα λύσει θέματα αναβάθμισης και του υπουργείου».

Ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια με μεγαλύτερη ένταση και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία της δουλειάς που θα γίνει, ώστε με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να μιλάμε για επιστροφή στην ανάπτυξη με δικαιοσύνη και βιωσιμότητα.

Ο νέος υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας ανέφερε ότι από την επιτυχία του υπουργείου Οικονομίας εξαρτάται πόσο γρήγορα θα ανακουφιστεί ο ελληνικός λαός από την πίεση των τελευταίων ετών και πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων με την προσέλκυση επενδύσεων. «Στις πλάτες μας πέφτει το πολύ μεγάλο βάρος για τη στροφή της χώρας στην ανάπτυξη» σημείωσε.

Η απερχόμενη υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά στο κομμάτι της μείωσης της γραφειοκρατίας, καθώς, όπως είπε, «δώσαμε τα εργαλεία και με νομοθετική πρωτοβουλία απαλλάσσεται το 90% των επιχειρήσεων από άσκοπες διαδικασίες αδειοδότησης».

Newsroom ΔΟΛ