Διπλό “όχι” για τη ρύθμιση του χρέους πριν το 2018

Βρυξέλλες.- Νέο κατηγορηματικό «όχι» στο άνοιγμα οποιασδήποτε συζήτησης για βαθιά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν το 2018 έδωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας FAZ που τον θέλουν να δέχεται πιέσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους να μετριάσει τη στάση του.

Προσερχόμενος στο Eurogroup
, ο κ. Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συζήτηση για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης πριν την ολοκλήρωση του Μνημονίου, όπως δηλαδή προβλέπει ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε τον Μάιο.

Η Γερμανία έχει ομοσπονδιακές εκλογές το 2017.

Ο κ. Σόιμπλε προσέθεσε μάλιστα ότι αυτό δε σημαίνει μη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέροντας ότι δεν έχει αλλάξει «τίποτα» σχετικά με το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής που προβλέπει τη συνδρομή του Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του πάντως έχει διαμηνύσει ότι δεν θα προσφέρει νέα δάνεια στη χώρα μας σε περίπτωση που δεν υπάρξει «σημαντική» αναδιάρθρωση του χρέους και έχει ζητήσει τη συγκεκριμενοποίηση των μακροχρόνιων μέτρων που προτίθενται να λάβουν οι εταίροι το ταχύτερο δυνατό.

Εάν η γραμμή Σόιμπλε περάσει αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ δύσκολη η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές πως χρειάζεται πρώτα να ξεκαθαρίσει η υπόθεση του χρέους.

Όχι και από Ντάισελμπλουμ

Ωστόσο, Και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έβαλε «Πάγο» στις όποιες ελπίδες της Αθήνας για άμεση συζήτηση περί ελάφρυνσης του χρέους, μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. ΟΓερούν Ντάισελμπλουμ   ξεκαθάρισε ότι το θέμα θα συζητηθεί με την ολοκλήρωση του προγράμματος το β’ εξάμηνο του 2018.

«Σήμερα θα ακούσουμε από τους θεσμούς τι πρόοδος έγινε στη β’ αξιολόγηση. Στο πλαίσιο του προγράμματος πρέπει να γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου» επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup προσερχόμενος στη σύνοδο των Βρυξελλών.

«Πρέπει να κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πρόοδο για να δώσουμε στο ΔΝΤ τη μεγαλύτερη ευκρίνεια και να πάνε στο ΔΣ (να συζητήσουν το ελληνικό θέμα). Μάς υποσχέθηκαν το Μάιο (σ.σ. Εurogroup) να συζητήσουν για την Ελλάδα στο ΔΣ του πριν από το τέλος του έτους» πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Το Μάιο, ξεκαθάρισε ο Ολλανδός, ήμασταν επαρκώς ευκρινείς για το θέμα του χρέους. Σίγουρα σήμερα δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις, διεμήνυσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, «το Μάιο καθορίσαμε σειρά πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους… Δεν μπορεί να τα συγκεκριμενοποιήσουμε τώρα, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους όπως επιτόκια, ανάπτυξη, πληθωρισμός κλπ. Και βέβαια (εξαρτάται από) τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης».