Τέρενς Κουίκ: Να μιλάμε σε επίπεδο Ελλάδας και όχι κομμάτων με την Ομογένεια

Αθήνα.-Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών για την Απόδημο Ελληνισμό, Τέρεντς Κουίκ, σε άτυπη συνάντηση ενημέρωσης και γνωριμίας με τους διπλωματικούς συντάκτες, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη νομικής ρύθμισης, αυτορρύθμισης και αυτοχρηματοδότησης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Εξέφρασε την άποψη πως το ελληνικό λόμπι έχει ατονήσει σε σχέση με τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 και τόνισε πως το ΣΑΕ δεν μπορεί να είναι η έκφραση μόνο του 4% των ομογενών. «Πρέπει να εκφράζεται και ο τελευταίος ομογενής μέσα από το ΣΑΕ» συμπλήρωσε και σημείωσε πως πρέπει να δοθούν σημαντικά κίνητρα, διευκρινίζοντας πως «πάμε σε μια αυτοχρηματοδοτούμενη κατάσταση».

Στο σημείο αυτό, ο Τέρενς Κουίκ ανέφερε πως το ΣΑΕ έγινε από αρκετούς προκατόχους του και κομματικό εργαλείο, επισημαίνοντας πως θα πρέπει με τους ομογενείς να μιλάμε σε επίπεδο Ελλάδας και όχι κομμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή σημείωσε πως δεν πρέπει οι ομογενείς να έχουν τα κόμματα στη σκέψη τους, γιατί εδώ το κόμμα είναι ένα και λέγεται Ελλάδα.

Κομβική σημασία απέδωσε επίσης στην ψήφο των ομογενών, υποστηρίζοντας πως είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί.

Πρώτη αποστολή του Τ. Κουίκ, ως υφυπουργού Εξωτερικών για την Ομογένεια, θα είναι η Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφτεί ελληνικά σχολεία, όπως τη Γεννάδιο Σχολή, το Γηροκομείο και θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να πάρει την ευλογία του, όπως είπε. Την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε, θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στην Καστοριά και την Κυριακή θα μεταβεί στην Τζακάρτα, συμμετέχοντας στην αποστολή που έχει οργανώσει ο ΣΕΒ και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. «Τα μηνύματα που πήρε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος πριν από μία εβδομάδα ήταν εξαιρετικά σε σχέση με το τι μπορεί να ανοίξουμε δουλειές στην Ινδονησία, που είναι τεράστια αγορά» προσέθεσε.

Κατρούγκαλος: Στα πεδία των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Το στίγμα των προτεραιοτήτων τους στα πεδία των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και της Ομογένειας σκιαγράφησε, από την πλευρά του,  ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος .

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μαζί με το χαρτοφυλάκιο των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρέλαβε και των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, έδωσε έμφαση στον συντονισμό και στη συλλογική λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών. «Παρότι έχουμε ο καθένας τη δική του σφαίρα αρμοδιοτήτων, έχουμε αποφασίσει να λειτουργούμε εντελώς συλλογικά, διότι υπηρετούμε κοινούς σκοπούς» τόνισε χαρακτηριστικά ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Μάλιστα, όπως προσέθεσε, την κατεύθυνση για συλλογική λειτουργία έδωσε και ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνάντηση που είχε με όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Κάνοντας ειδική αναφορά για το χαρτοφυλάκιο των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, έδωσε προτεραιότητα στην εξωστρέφεια. «Στόχος μας είναι να δώσουμε μια ενιαία φωνή και συντονισμό στην αναγκαία εξωστρέφεια που πρέπει να έχει η οικονομία», ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Καθημερινή