Οι Αμερικανοί στις κάλπες για την ανάδειξη του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ

Ουάσινγκτον.- Καθώς οι Αμερικανοί -και μαζί και οι Ελληνοαμερικανοί- προσέρχονται στις κάλπες, σήμερα Τρίτη 8 Νοεμβρίου (η πρώτη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου) για να αναδείξουν τον 450 Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής -ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο 440ς και εξελέγη δύο θητείες- όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον διατηρεί σχετικά μικρό, αλλά σταθερό προβάδισμα έναντι του μεγιστάνα του Real Estate, Ντόναλντ Τραμπ.

Η τελευταία δημοσκόπηση των Washington Post-CBS News δίνει στην Κλίντον προβάδισμα τεσσάρων μονάδων με ποσοστό 45% έναντι 41% που συγκεντρώνει ο Τραμπ. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι υποστηρικτές του Τραμπ είναι κατά κύριο λόγο λευκοί άνδρες, λευκοί χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ηλικιωμένοι. Η Κλίντον είναι πιο δημοφιλής ανάμεσα στους Αφροαμερικανούς, τους νέους και τους λευκούς με πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Αντίστοιχο προβάδισμα δίνει στην Κλίντον δημοσκόπηση του YouGov για τον Economist, καθώς και δημοσκόπηση του Fox News.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του YouGov το προβάδισμα της Κλίντον ήταν στις τρεις μονάδες.

Η πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει την υποστήριξη του 48% των ψηφοφόρων που είναι πιθανό να ψηφίσουν στις εκλογές, έναντι 44% του Τραμπ, σύμφωνα με το γκάλοπ του Fox News. Η Κλίντον είχε προβάδισμα 2 μονάδων στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Fox News που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Μόνμαουθ δίνει, εν τω μεταξύ, προβάδισμα έξι μονάδων στην Χίλαρι Κλίντον με περιθώριο σφάλματος 3,6%. Οι υπόλοιπες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα δίνουν συνολικά κατά μέσο όρο προβάδισμα στην Κλίντον μεταξύ τριών και τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Την ίδια ώρα η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος διατηρεί μια πολύ μικρή διαφορά έναντι του δισεκατομμυριούχου στις πολιτείες-κλειδιά της Φλόριντα (46% έναντι 45%) και της Βόρειας Καρολίνα (47% έναντι 45%), όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Quinnipiac.

«Θέλω να είμαι πρόεδρος για όλους
, για εκείνους που θα με ψηφίσουν και για εκείνους που θα με καταψηφίσουν» είπε η Χίλαρι Κλίντον σε σύντομα σχόλια προς τους δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος της εκστρατείας της με προορισμό το Πίτσμπεργκ.

«Η αποστολή που έχω μπροστά μου είναι να ενώσω την χώρα» πρόσθεσε η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «επέτεινε» με τη ρητορική του τις «διαιρέσεις» μεταξύ των Αμερικανών.