Χίλαρι Κλίντον: Ελπίζω ο Τραμπ να είναι ένας πετυχημένος πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς

Πρώτη σε ψήφους η Χίλαρι, πρόεδρος ο Τραμπ! -Εχει πάρει 239. 146 περισσότερες ψήφους

  Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως ελπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ να είναι ένας καλός Πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς. “Νιώθω απογοητευμένη όπως και εσείς, αλλά θέλω να θυμάστε πως η εκστρατεία δεν ήταν ποτέ για έναν άνθρωπο, αλλά για να χτίσουμε μία Αμερική που δεν αποκλείει κανέναν. Το Έθνος μας είναι βαθιά διχασμένο και θα πρέπει να αποδεχθούμε το αποτέλεσμα”.

«Το αμερικανό όνειρο μάς χωρά όλους» υπογράμμισε, λέγοντας πως στην αμερικανική κοινωνία έχουν χώρο και δικαίωμα στην ευτυχία όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή καταγωγής.

«Εάν μείνουμε ενωμένοι, οι καλύτερες ημέρες μας βρίσκονται ακόμη μπροστά μας» τόνισε.

Δεν έλειψε, τέλος, η αναφορά της στη «γυάλινη οροφή» -τη μεταφορά που χρησιμοποιούσε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για τους αόρατους φραγμούς ανέλιξης στις γυναίκες. «Δεν την σπάσαμε αυτή τη γυάλινη οροφή, αλλά σύντομα κάποια θα το κάνει» τόνισε.

Και, απευθυνόμενη σε όλους τους Αμερικανούς, κατέληξε: «Ας μην ανησυχούμε, ας μην χάνουμε το θάρρος μας».

Ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε πως είναι πολύ περήφανος για τη Χίλαρι Κλίντον γιατί είναι μία γυναίκα που έχει γράψει ιστορία.

clinton-traump09876

Πήρε περισσότερες ψήφους, έχασε την προεδρία!

 

Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα έως αυτή την ώρα, όπως τα μεταδίδει το CNN.com:

Τραμπ

289 εκλέκτορες

47,5%

59,343,508

Κλίντον

218 εκλεκτορες

47,7%

59,582,654

Δηλαδή η Χίλαρι έχει 239. 146 περισσότερες ψήφους από τον Τραμπ και όμως είναι η μεγάλη χαμένη των εκλογών.

Αυτό συμβαίνει επειδή στις εκλογές στις ΗΠΑ σημασία έχει ο αριθμός των εκλεκτόρων (η Κλίντον έχει 218 εκλέκτορες και ο Τραμπ 276) και όχι ο αριθμός των ψηφοφόρων.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στις εκλογές του 2000, όταν ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος εξελέγη πρόεδρος μολονότι είχε περίπου 500.000 ψήφους λιγότερες από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Αλ Γκορ (50.456.002 ο Μπους, 50.999.897 ο Γκορ).

Υπενθυμίζεται ότι το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ προβλέπει πως ο πρόεδρος εκλέγεται έμμεσα από τον λαό μέσω των εκλεκτόρων. Οι εκλέκτορες είναι 538 και κατανέμονται στις αμερικανικές πολιτείες ανάλογα με τις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και βάσει της απογραφής του 2010. Το σύστημα προβλέπει ότι όποιος κερδίσει στην πολιτεία τη λαϊκή ψήφο παίρνει όλους τους εκλέκτορες, με εξαίρεση το Μέιν και τη Νεμπράσκα, όπου κατανέμονται αναλογικά.

Ετσι, νικητής των εκλογών είναι αυτός που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό των εκλεκτόρων και όχι των ψήφων. Γι’ αυτό, άλλωστε, ορισμένες πολιτείες (με πολλούς εκλέκτορες) είναι πιο σημαντικές από κάποιες άλλες. Οπως η Φλόριντα, π.χ., στην οποία έχασε η Χίλαρι και βγάζει 29 εκλέκτορες.