Παγωμάρα στο Λευκό Οίκο -Οι πρώτες δηλώσεις Ομπάμα-Τραμπ

Ουάσιγκτον.- Σε παγωμένο κλίμα έγινε η ιστορική συνάντηση Μπάρακ Ομπάμα και Ντοναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο απερχόμενος συνομίλησαν επί 90 λεπτά, έκαναν τις πρώτες δηλώσεις και την πρώτη χειραψία.

Η συνάντηση στο Οβάλ γραφείο είχε διάρκεια 90 λεπτά, με τους δύο άνδρες να μιλούν ν τόσο για εσωτερικά, όσο και για εξωτερικά ζητήματα. Παράλληλα, όπως τόνισε, ο Τραμπ δέχτηκε να συνεργαστεί με το επιτελείο του Ομπάμα, ώστε η μετάβαση εξουσίας να είναι ομαλή.

Ωστόσο το κλίμα ήταν «παγωμένο» μεταξύ του νέου και του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ. Σφιγμένα χαμόγελα και χειραψία μπροστά στις κάμερες, ενώ δεν δέχθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ομπάμα ακύρωσαν -σύμφωνα με Wall Street Journal – ακύρωσαν την καθιερωμένη φωτογραφία των δύο ανδρών με τις συζύγους τους, Μισέλ Ομπάμα και Μελάνια Τραμπ.

Ολος ο διάλογος

«Μιλήσαμε για μερικά από τα οργανωτικά ζητήματα σε σχέση με το Λευκό Οίκο. Μιλήσαμε για εξωτερική πολιτική. Μιλήσαμε για εσωτερική πολιτική. Η ‘’νούμερο 1’’ προτεραιότητά μου είναι να προσπαθήσω να διευκολύνω τη μετάβαση (εξουσίας) που εξασφαλίζει ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είναι επιτυχημένος, και βρήκα ενθαρρυντικό το ενδιαφέρον που επέδειξε να εργαστεί με την ομάδα μου γα πολλά από τα θέματα που αντιμετωπίζει αυτή η μεγάλη χώρα», επισήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για όλους, ανεξαρτήτως κόμματος και πολιτικής προτίμησης να έρθουμε πιο κοντά, να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» τόνισε. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχετε στο έργο σας, αν επιτύχετε εσείς θα επιτύχουμε και εμείς», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Απαντώντας, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «αυτή η συνάντηση θα διαρκούσε για περίπου 10 ή 15 λεπτά και γνωρίζαμε ο ένας τον άλλον. Δεν είχαμε ξανασυναντηθεί ποτέ… Τρέφω μεγάλο σεβασμό (για τον Ομπάμα) – η συνάντηση διήρκεσε για σχεδόν 1,5 ώρα, και θα μπορούσε, όσο με αφορά, να διαρκέσει πολύ περισσότερο».

«Συζητήσαμε πολλές διαφορετικές καταστάσεις, κάποιες θαυμάσιες και κάποιες δυσκολίες… Προσβλέπω ιδιαίτερα σε συνεργασία με τον πρόεδρο στο μέλλον, και στη συμβουλή του», σημείωσε ο 70χρονος νέος πρόεδρος.

Η πρώτη φωτογραφία Ομπάμα – Τραμπ από τον Λευκό Οίκο

Φωτογραφίες: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

4872