Τρομοκρατική επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία – Ένας αστυνομικός τραυματίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:17 μ.μ.

Με δυο αναρτήσεις στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την αγανάκτησή του για την επίθεση στην πρεσβεία και τη συμπαράστασή του στον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε.

«Ανησυχία και αγανάκτηση για την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία. Η ασφάλεια των πολιτών είναι το πρώτιστο μέλημα μας. Εκφράζω την συμπαράσταση όλων μας στον ειδικό φρουρό που τραυματίστηκε και σε όλους τους αστυνομικούς για την δύσκολη αποστολή τους», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταδικάζει την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία, επισημαίνοντας ότι «τέτοιες ενέργειες, παντελώς εχθρικές προς το εργατικό λαϊκό κίνημα, το μόνο που κάνουν, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση, είναι να δίνουν άλλοθι στην ένταση της καταστολής, που οξύνεται με αφορμή και την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, αλλά και να τρομοκρατούν όσους θέλουν να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις καταδίκης αυτής της επίσκεψης».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:10:40 π.μ. (ώρα Ελλάδος)

Με ανακοίνωσή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, το Μέγαρο Μαξίμου καταδικάζει την επίθεση στην γαλλική πρεσβεία.

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση στην Πρεσβεία της Γαλλικής Δημοκρατίας και εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Ειδικό Φρουρό που τραυματίστηκε από την επίθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε:

«Η Ελληνική Αστυνομία θα επιτελέσει το καθήκον της για τον εντοπισμό των δραστών και θα εγγυηθεί την προστασία όλων των πολιτών».

«Οι σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν μπορούν να επηρεαστούν στο ελάχιστο από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες», αναφέρει ακόμα.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ τα ξημερώματα, μετά από τρομοκρατική επίθεση στο κτίριο της Γαλλικής πρεσβείας, στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα, πέταξαν χειροβομβίδα έξω από το κτίριο που βρίσκεται στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από τη Βουλή, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη, από την οποία τραυματίστηκε ο αστυνομικός που εκτελούσε καθήκοντα σκοπού στην Γαλλική Πρεσβεία.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της οδού Σέκερη αλλά και στην Ακαδημίας από το ύψος της Κανάρη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ένωσης ειδικών φρουρών Βασίλη Ντούμο που μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, οι δράστες διέφυγαν στη συνέχεια με κατεύθυνση προς τα Εξάρχεια.

a72fd2823713ab7c21270e00fcbdf385

Φωτογραφία ΑΠΕ

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, ήδη ελέγχθηκαν κάποιες από τις κάμερες ασφαλείας και δόθηκαν περιγραφές των δραστών και της μοτοσυκλέτας, που αναζητούνται στις γύρω περιοχές.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μπορεί το σημείο να είναι ένα από τα πλέον φυλασσόμενα στην καρδιά της Αθήνας. Μόνο αν σκεφτεί κανείς ότι βρίσκεται στο πλάι του υπουργείου Εξωτερικών και απέναντι από την Ελληνική Βουλή, αρκεί για να καταλάβει τα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν.

Ωστόσο, όπως γράφει το newsIt.gr, οι τρομοκράτες απέδειξαν ότι αρκεί να υπάρχει θράσος για να γίνει ένα τρομοκρατικό χτύπημα.
Η διέλευση μιας μηχανής με δύο άτομα δεν μπορεί να εντοπιστεί ως ύποπτη από τους άνδρες ασφαλείας ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για έναν από τους πλέον κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και μάλιστα σε μια ώρα όπου η κίνηση έχει αρχίσει να αυξάνεται.
Την ίδια ώρα οι τρομοκράτες δεν κουβαλούν κάποιο βαρύ οπλισμό που να “προδίδει” τους σκοπούς τους. Η χειροβομβίδα και ο ατομικός τους οπλισμός, πιθανότατα ένα πιστόλι, εύκολα μπορούν να χωρέσουν σε μια τσέπη.
Η ίδια η εκτόξευση της χειροβομβίδας δεν χρειάζεται παρά μια απλή εκπαίδευση και μια απλή κίνηση η οποία μπορεί να γίνει με τη μηχανή εν κινήσει, γεγονός που εξασφαλίζει στους τρομοκράτες τόσο το στοιχείο του αιφνιδιασμού, όσο όμως και πολύτιμα δευτερόλεπτα κατά τη διαφυγή τους.

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΜΠΑΜΑ

Πάντως, ενόψει και της αναμενόμενης επίσκεψης στην Αθήνα του Αμ,ερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα,  τίθενται μια σειρά από ερωτήματα για την ασφάλεια των πολιτών σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πρωτεύουσας σε μια ώρα που η Αθήνα ξυπνάει και οι πολίτες αρχίζουν να διέρχονται μαζικά από το κέντρο για να πάνε στη δουλειά τους.

“Πονοκέφαλο” δημιουργεί και η επίσκεψη του Μπαρτάκ Ομπάμα και ήδη επανεξετάζονται τα μέτρα ασφαλείας, καθώς αποδεικνύεται ότι μια τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Αθήνας δεν είναι και το πιο δύσκολο πράγμα…