Στον απόηχο της εκλογής Τραμπ- Στο Ισραήλ ο Τσίπρας – Τετ α τετ με τον Νετανιάχου

Αθήνα.- Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και πώς η εξωτερική του πολιτική μπορεί να επηρεάσει τους συσχετισμούς στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αναμένεται να συζητηθούν στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που θα γίνει στα Ιεροσόλυμα στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τετ-α-τετ με τον Ισραηλινό ομολογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου αλλά και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, τον ίδιο μάλιστα χρόνο, που θα πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη τριμερής συνάντηση καθώς οι τρεις ηγέτες είχαν συναντηθεί στα τέλη Ιανουαρίου στη Λευκωσία. Και δεν συνηθίζεται να πραγματοποιούνται οι ίδιες τριμερείς συναντήσεις κορυφής τον ίδιο χρόνο.

Οι τρεις ηγέτες θέλουν να στείλουν μήνυμα ότι υπάρχει κοινή αντίληψη όχι μόνο σε θέματα ενέργειας ή θέματα χαμηλής πολιτικής αλλά και σε θέματα ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας.

Χτες μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε εκτενής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και οι ακραίες φιλοτουρκικές θέσεις που διατύπωσε ο αντιστράτηγος ε.α. Μαικλ Φλιν ο οποίος είναι ο πιο κοντινός σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.

Στρατιωτικές πηγές επεσήμαναν μάλιστα ότι ο Φλιν έχει διατελέσει Διευθυντής στο Defense Intelligence Agency και ήταν διαρκώς στο αεροπλάνο μαζί με τον Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία.

Το κυριότερο όμως που αξίζει προσοχής είναι ότι ανέβασε το συγκεκριμένο άρθρο που κάνει λόγο «ότι χρειάζεται να δούμε τον κόσμο από την αντίληψη της Τουρκίας» την ημέρα της εκλογής του Τραμπ στην πολύ έγκυρη εφημερίδα Hill που διαβάζουν όλα τα μέλη του Κογκρέσου.

Πηγή: real.gr