Συνάντηση Όλγας Σαραντοπούλου με τον ΥΦΥΠΕΞ Τέρενς Κουίκ για τον Απόδημο Ελληνισμό

Αθήνα.-Με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Τέρενς Κουίκ, συναντήθηκε την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016,  η Παγκόσμια Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου.  Όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή, από την Έδρα του ΣΑΕ, Διοικητήριο- Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, η κυρία Σαραντοπούλου έγινε δεκτή στο Γραφείο του ΥΦΥΠΕΞ.

Ειδικότερα, το Δελτίο Τύπου αναφέρει:

“Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Τέρενς Κουίκ δέχθηκε χθες στο γραφείο του την Παγκόσμια Γραμματέα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου. Κατά τη συνάντηση τέθηκαν τα τρέχοντα ζητήματα της ομογένειας και ειδικότερα το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), όπως και η αναμενόμενη ανασύσταση του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε την κα Σαραντοπούλου ότι το νομοσχέδιο για την αναδιαμόρφωση του ΣΑΕ βρίσκεται στη φάση της τελικής του επεξεργασίας και σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Τόσο ο κ. Κουίκ όσο και η κα Σαραντοπούλου συμφώνησαν ότι το ΣΑΕ είναι το μοναδικό παγκόσμιο όργανο του Ελληνισμού που είναι θεσμικά κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα της Ελλάδος και ως εκ τούτου θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του. Όμως θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση στον τρόπο λειτουργίας του, όπως και διαμόρφωση μιας μακροχρόνιας στρατηγικής για να καλύπτει τόσο τις ανάγκες του απόδημου όσο και να στηρίζει την πατρίδα.

Σύμφωνα με τον κ. Υφυπουργό, η εκπροσώπηση του ΣΑΕ θα πρέπει να είναι πιο διευρυμένη και να συμπεριλαμβάνονται στους κόλπους του, εκτός από την οργανωμένη ομογένεια, και άλλες μορφές έκφρασής του, όπως τα φυσικά πρόσωπα. Σε αυτό η κα Σαραντοπούλου υπογράμμισε τη σημασία της προσέλκυσης και της αξιοποίησης και των Φιλελλήνων.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού όπου η κα Σαραντοπούλου επισήμανε την ανάγκη για την άμεση συγκρότηση προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει συνεργασία του Υφυπουργού Εξωτερικών με το Υπουργείο Οικονομικών ως συναρμόδιου Υπουργείου, ώστε να διευθετηθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν.

Στη συνάντηση τέθηκαν και άλλα θέματα όπως αυτό της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων, της Παιδείας των Ομογενών και της φορολογίας των αποδήμων, η αποζημίωση των μικροομολογιούχων κ.α.”.