ΣΧΟΛΙΟ: Η ανακήρυξη Αρχιεπισκόπου Δημητρίου σε Επίτιμο Δημότη Θεσσαλονίκης

crayons-vector-art-25467ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η είδηση έρχεται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ύστερα από εισήγηση του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, και ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Δημοτικού Συμβουλίου, θα ανακηρυχθεί σε Επίτιμο δημότη Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου το δημοτικό συμβούλιο της συμπρωτεύουσας θα απασχοληθεί με το θέμα και την απονομή στον Αρχιεπίσκοπο πλακέτας της Πόλης.

Σεβόμαστε την πνευματική ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Δημητρίου. Κατανοούμε και το στόχο της απόφασης της Επιτροπής Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης.

Δεν αντιλαμβανόμαστε, όμως, τις προθέσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Δεν είναι ο κ. Μπουτάρης ο Δήμαρχος που έκανε έξωση στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) από τα Γραφεία του στην, κατά τα λοιπά, «πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού», Θεσσαλονίκη, επωφελούμενος, δυστυχώς, και από την αδράνεια του ελληνικού Κράτους να αποφασίσει τι θα κάνει με το ΣΑΕ;

Δεν είναι ο κ. Μπουτάρης ο Δήμαρχος που πήρε πίσω το κτήριο δωρεά Μακρίδη –για τη στέγαση των Γραφείων ΣΑΕ- και εγκατέστησε σ΄ αυτό υπηρεσίες του Δήμου; Εάν δε έλειπε η φροντίδα του τότε υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστα Τσιάρα, να συνεννοηθεί με τον τότε υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, να εξευρεθεί ένας χώρος στο κτίριο του υπουργείου, για να εγκατασταθούν προσωρινά οι δύο διοικητικές υπάλληλοι του ΣΑΕ, θα βρίσκονταν ακόμη στο δρόμο…

Υπάρχουν, ως μη όφειλε, κι άλλα «επεισόδια» στις σχέσεις Μπουτάρη – Ομογένειας. Και αυτά άσχετα με το μέλλον του ΣΑΕ.  Μιλούμε για τη συμπεριφορά του Δημάρχου απέναντι στην Ομογένεια. Γιατί η ¨έξωση¨ είχε και αυτήν τη διάσταση. Δεν σκοπεύουμε, ωστόσο, να συγκεντρώσουμε εδώ όλα τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από την πρόταση του Δημάρχου.

Θέλουμε, ωστόσο να επισημάνουμε ότι η ενέργεια του κ. Μπουτάρη, να κάνει Επίτιμο Δημότη τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, για μας, νοείται μόνον εάν έχει χαρακτήρα αποκατάστασης των σχέσεών του με την Ομογένεια.

Και μόνον με αυτήν την διάσταση μπορεί, κατά την ταπεινή μας άποψη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Γέρων Δημήτριος να αποδεχθεί την τιμή και την πλακέτα από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Αλλά περί αυτού θα πρέπει να υπάρξουν δημόσιες και ξεκάθαρες δηλώσεις…  Η συγγνώμη, κ. Δήμαρχε,  είναι χάρισμα μεγάλων ανδρών.

Με αυτήν θεραπεύουν «μικρές» τους πράξεις…