Αναχώρησε για το Βερολίνο ο Μπαράκ Ομπάμα

Αθήνα

Αναχώρησε από την Ελλάδα ο Μπαράκ Ομπάμα, έπειτα από την εμβληματική ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κατά την οποία παρουσίασε το δικό του όραμα για τη Δημοκρατία, λίγες ημέρες πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο έπειτα από οκτώ χρόνια θητείας.

Στο αεροδρόμιο μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και  αποχαιρέτισε τον Αμερικανό Πρόεδρο έξω από το Air Force One  όπου είχε παραταχθεί τιμητικό άγημα.

Επόμενος σταθμός του τελευταίου ταξιδιού του ως πρόεδρος των ΗΠΑ είναι το Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση απόψε με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστούν, για να πάρουν ξανά μπροστά οι μηχανές της ελληνικής οικονομίας και να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των ελλήνων πολιτών.

Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα και στην Ευρώπη ότι μόνο με λιτότητα δεν έρχεται ανάπτυξη και ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνοδευτούν από μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η εληνική κυβέρνηση προσδοκά ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα ασκήσει πιέσεις στη Γερμανία κατά τη σημερινή συνάντηση με την καγκελάριο, ωστόσο οι αρνητικές απαντήσεις έρχονται ήδη από το Βερολίνο: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι όποιος λέει «θα σας απαλλάξουμε από τα χρέη σας», προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα…