Βερολίνο: Αλλαγή στάσης στο θέμα του χρέους αποκλείεται

Βερολίνο, Γερμανία.- Ούτε έκπληξη, ούτε δέος. Η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη στην Αθήνα περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους άφησε παγερά αδιάφορο το Βερολίνο.

«Μια αλλαγή της πολιτικής μας αποκλείεται» έλεγε γερμανική κυβερνητική πηγή. Το ζήτημα, πρόσθεσε, έχει τεράστια σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. Γι αυτό και η στάση της Άνγκελα Μέρκελ δεν αλλάζει από μέρα σε μέρα, ούτε κι αν παρεμβαίνουν ξένοι πολιτικοί, όσο ισχυροί και να είναι αυτοί.

Η καγκελάριος θα συζητήσει το θέμα με τον αμερικανό πρόεδρο κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο Βερολίνο, που αρχίζει την Πέμπτη, όμως δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τη γνωστή θέση της που συνοψίζεται στη φράση: Καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος πριν το 2018. «Οι δυο τους έχουν μιλήσει επανειλημμένως για το θέμα, χωρίς να έχουν υπερβεί ποτέ τη διαφωνία τους» τόνισε. «Έτσι θα γίνει και τώρα».

Ο «φυσικός» χώρος για τη διαπραγμάτευση τέτοιων ζητημάτων, τόνισε η πηγή, είναι τα ευρωπαϊκά πολιτικά όργανα και μόνο, όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ecofin, και το Eurogroup. Οι απόψεις άλλων εταίρων, εκτός τέτοιων οργάνων, εξετάζονται σοβαρά, δεν παίζουν όμως αποφασιστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων – «είναι οι Ευρωπαίοι που καθορίζουν τα του οίκου τους».

Η ίδια πηγή διευκρίνισε, ότι η κ.Μέρκελ συνεχίζει να παίρνει σοβαρά υπόψη τις απόψεις του κ.Ομπάμα, παρόλο που αυτός βρίσκεται στο τέλος της θητείας του και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ήδη με το ένα πόδι στον Λευκό Οίκο. «Δεν μετακυλούμε το θέμα στον Τραμπ» είπε. «Να είστε όμως σίγουρος, ότι η καγκελάριος θα πάρει απέναντι του την ίδια θέση για το χρέος, που υποστηρίζει και έναντι του Ομπάμα».

Νίκος Χειλάς

Newsroom ΔΟΛ

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ: Έτσι, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέπεμψε από την Αθήνα (όπως αναφέρει η “Καθημερινή”) το σωστό μήνυμα, ιδιαίτερα για την ανάγκη στήριξης της ελληνικής οικονομίας και «ουσιαστικής ελάφρυνσης» του χρέους, οι παραινέσεις του δεν φαίνεται, επί του παρόντος, να βρίσκουν απήχηση στην Καγκελαρία, αν σωστά αποτυπώνεται η θέση της Άγγελα Μέρκελ στα όσα υποστηρίζει η “γερμανική κυβερνητική πηγή”  στην προταθείσα ανταπόκριση.

Καταλυτική σημασία θα έχει, φυσικά, το τι θα ειπωθεί κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Γερμανία και τις επαφές και συνομιλίες που θα έχει με την Γερμανίδα Καγκελάριο και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.

Διότι σωστές είναι οι απόψεις  ότι δύσκολα θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης με το τεράστιο χρέος στις “πλάτες” μας, ωστόσο, δύο είναι τα σημεία εκείνα που “αδυνατίζουν” τις παραινέσεις του Μπαράκ Ομπάμα προς τους Ευρωπαίους, αναφορικά με το ελληνικό χρέος.

  1. Ότι δεν παρέχουμε εχέγγυα πως θα συνεχίσουμε αδιατάρακτα την εφαρμογή του Προγράμματος και τις διαρθρωτικές αλλαγές μετά την “απομείωση” του χρέους. Και,
  2. Ότι την όποια “απομείωση” δεν θα την πληρώσουν οι Αμερικανοί, αλλά οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

Αυτό για να έχουμε τη σωστή -κατά την άποψή μας- διάσταση του όλου θέματος και μακάρι να επιτύχουμε τη μεταστροφή του κλίματος στο Βερολίνο.