Εμπλοκή με τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία- Οι δανειστές επιμένουν στο ξήλωμα του νόμου Φίλη

Αθήνα.- Ούτε κουβέντα δεν δέχονται οι ξένοι τεχνοκράτες γύρω από το θέμα που προκάλεσε ο πρώην υπουργός Παιδείας, προβλέποντας έγκριση των απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία από ειδική Επιτροπή.

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε συνάντηση του Κουαρτέτου με το νέο υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και από την ελληνική πλευρά δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για την απόλυτη στάση των δανειστών. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, οι δανειστές ζητάνε το ξήλωμα της επίμαχης διάταξης Φίλη, ο οποίος είχε επαναφέρει ανάλογη διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου, που καταργήθηκε την περίοδο των Μνημονίων. Η διάταξη που έχει προκαλέσει την αντίδραση των δανειστών προβλέπει ότι για να γίνουν απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών, θα πρέπει να εγκριθεί η αιτιολογία τους από ειδικό Συμβούλιο.

«Οι δανειστές αντιμετωπίζουν το θέμα με όρους αγοράς» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αν και αναγνωρίζουν ότι η κατάργηση της αξιολόγησης στην εκπαίδευση, αδυνατίζει το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς περί έγκρισης της αιτιολόγησης των απολύσεων. «Με ποια κριτήρια θα γίνεται αυτή η αιτιολόγηση και η έγκριση της;» λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για κάποιους «κακούς σχολάρχες», από τους οποίους αντλούν πληροφορίες οι δανειστές.

Η συμβιβαστική πρόταση που έβαλε στο τραπέζι η ελληνική πλευρά προβλέπει ότι αυτό το Συμβούλιο θα συγκροτηθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και όχι από το υπουργείο Παιδείας. Η πρώτη αντίδραση των δανειστών ήταν αρνητική κι αν δεν βρεθεί λύση, τότε το θέμα θα συζητηθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.