Γερμανικός Τύπος: Τα «χάδια» του Ομπάμα στην Ελλάδα και οι «τελευταίες επιθυμίες» της

O γερμανικός Τύπος σχολίασε με αρκετά ρεπορτάζ την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ  Ομπάμα στην Αθήνα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» καθώς και στα μηνύματα που έστειλε.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση χρέους θα τεθεί στο Βερολίνο με αμφίβολη επιτυχία.

Το πρωτοσέλιδο της SZ έχει τίτλο «Ο Ομπάμα επαινεί τη ‘φλόγα της δημοκρατίας’», συνοδεύοντας την κεντρική φωτογραφία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο βήμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, «ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί στην Αθήνα να απαλλάξει τους ανθρώπους από τον φόβο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τη δέσμευσή τους προς το ΝΑΤΟ και προειδοποιώντας τους Ευρωπαίους για τον κίνδυνο ενίσχυσης του εθνικισμού.

Η τρίτη σελίδα της εφημερίδας αφιερώνεται στην ανάλυση της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου. Ο Μπαράκ Ομπάμα «προειδοποίησε ειδικά από τον τόπο γέννησης της δημοκρατίας για τον κίνδυνο κατάρρευσής της», γράφει η SZ και προσθέτει: «Μόλις άφησε πίσω του μια χώρα που από την ημέρα των εκλογών βρίσκεται σε έναν βαθύ κοινωνικό πόλεμο και η κατάστασή της ωθεί στην απόγνωση εκείνο το τμήμα του κόσμου που ονομάζεται δυτικό ή δημοκρατικό». Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, «μπορεί να ήταν θέλημα της μοίρας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε στους Έλληνες προ εβδομάδων ότι θα τους επισκεφθεί, ακόμη κι αν ήταν αρχικά ένα φτηνό προεκλογικό κόλπο για να οδηγήσει στο πλευρό της Χίλαρι Κλίντον τους πολλούς ελληνικής καταγωγής ψηφοφόρους».

Η SZ αναφέρει πως «είναι μια χαριτωμένη νότα ότι ο Αμερικανόςπρόεδρος, που δεν μπόρεσε να αποτρέψει την άνοδο του υπερλαϊκιστή (σ.σ. Τραμπ) βρίσκει τον εαυτό του, ειδικά στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία του, να στέκεται δίπλα στον μεγαλύτερο “παροχολόγο” της Ευρώπης, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για εκείνον τον Αλέξη Τσίπρα που πριν από 17 χρόνια είχε υποδεχθεί ήδη μια φορά έναν Αμερικανό πρόεδρο. Ωστόσο, τότε δεν είχε σφίξει το χέρι του Μπιλ Κλίντον, αλλά ως γραμματέας μιας αριστερής οργάνωσης νεολαίας έδειξε στον δρόμο τι γνώμη έχει για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Σήμερα ο Τσίπρας πλέει μέσα στην αναγνώριση του Ομπάμα, κι ενώ έξω εκρήγνυνται ξανά μερικές μολότοφ».

Σε άλλη ανάλυσή της, η εφημερίδα κάνει λόγο για «τελευταίες επιθυμίες προς τον Ομπάμα», σχολιάζοντας μεταξύ άλλων τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης. «Η κρίση στην Ελλάδα πρέπει να κατευναστεί.Ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε την επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα για να τον παρακαλέσει να προωθήσει στο Βερολίνο την ιδέα της ταχείας ελάφρυνσης του χρέους. Ο Ομπάμα θα μεταφέρει αυτό το μήνυμα, γνωρίζοντας ότι η Μέρκελ δεν είναι διατεθειμένη για κάτι τέτοιο. Αυτή, αντ’ αυτού, επιδιώκει να πείσει ο Ομπάμα το ΔΝΤ να συμμετάσχει στα δάνεια δισεκατομμυρίων για την Αθήνα. Σε διαφορετική περίπτωση το Βερολίνο θα έπρεπε ενδεχομένως να αποσυρθεί από τη χρηματική βοήθεια. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στην Ευρώπη», γράφει η SZ.

Την άρνηση του Βερολίνου να ενδώσει στις παραινέσεις του Ομπάμα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπογραμμίζει και νέα τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε εκδήλωση στο Πάσσαου της Βαυαρίας. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, «ο Σόιμπλε εξακολουθεί να τηρεί κριτική στάση απέναντι σε μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα.  ‘Όποιος πει τώρα, σας απαλλάσσουμε από χρέη, προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα’, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών».

Για «χάδια» του Αμερικανού προέδρου προς την Αθήνα κάνει λόγο ηFrankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζοντας το περιεχόμενο της ομιλίας του. «Εδώ και μέρες υπήρξαν εικοτολογίες για το αν ο Μπαράκ Ομπάμα θα αξιοποιούσε τη βασική ομιλία του για να προτρέψει τους Ευρωπαίους δανειστές να αναλάβουν ένα μέρος των ελληνικών χρεών – και ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος δεν απογοήτευσε τους οικοδεσπότες του», σχολιάζει η FAZ.

Τέλος, σε ρεπορτάζ από την Αθήνα, η Tageszeitung του Βερολίνου αναφέρεται στην ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα για τη δημοκρατία «στους πρόποδες της Ακρόπολης», με την οποία «αποχαιρετά την Ευρώπη και τον Λευκό Οίκο». Η εφημερίδα έχει τίτλο «Ο μαύρος Περικλής», επιχειρώντας παραλληλισμό της ομιλίας του απερχόμενου προέδρου για τις δημοκρατικές αξίες με την ιστορική αγόρευση του Περικλή στην Πνύκα κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. «Ένας παθιασμένος έπαινος για την αρχαία Πόλη και τη δημοκρατία ως μορφή κρατικής οργάνωσης», γράφει η TAZ.

πηγή:Skai.gr