Επεισόδια στο Πολυτεχνείο μετά την Πορεία προς την αμερικανική Πρεσβεία

Αθήνα.- Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:30 η μεγάλη πορεία για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ την ίδια ώρα σημειώνονται επεισόδια στο Πολυτεχνείο, όπου νεαροί έχουν στήσει οδοφράγματα και πετούν μολότοφ και πέτρες στους αστυνομικούς.

Τα επεισόδια είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. Στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, περίπου 100 κουκουλοφόροι που βγήκαν από το κτίριο Γκίνη του Ιδρύματος, που τελεί υπό κατάληψη, πετούν βόμβες μολότοφ, καπνογόνα, πέτρες και ξύλα προς στις Αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή. Σύμφωνα με την αστυνομία, αντικείμενα προς τις δυνάμεις ασφαλείας πετούν και άτομα από ταράτσες κτιρίων της περιοχής.1479403625541930

Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών στους κουκουλοφόρους που νωρίτερα πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και ξύλα εναντίον των δυνάμεων της, με συνέπεια η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου να είναι αποπνικτική.

Οι κουκουλοφόροι, οι οποίοι έχουν χωριστεί σε δυο διαφορετικές ομάδων των 80-100 ατόμων η κάθε μία, συνεχίζουν τις ρίψεις μολότοφ και άλλων αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων. ¨Εχουν στήσει οδοφράγματα.

Η αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε απευθείας επικοιμξωμία με τον Πρύτανη του ΕΜΠ και τον Εισαγγελέα προκειμένου να διακριβωθεί εάν συνετελούνται έκνομες ενέργειες των διαδηλωτών μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου, ώστε να δοθεί εντολή να γίνει επέμβαση της Αστυνομίας.

  Την ίδια ώρα στην Πάτρα

Σε προσαγωγές έχει προχωρήσει η αστυνομία στην Πάτρα, μετά τα επεισόδια που προκλήθηκαν στο κέντρο της πόλης.

 

Ειδικότερα, ομάδα αντιεξουσιαστών που βρισκόταν στο τέλος της πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία είχε ξεκινήσει από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου, έβαλε φωτιές σε κάδους και προκάλεσε ζημιές σε υποκατάστημα τράπεζας. Από τις φωτιές στους κάδους προκλήθηκαν ζημιές σε ένα αυτοκίνητο και σε ένα μηχανάκι, ενώ άμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής ώστε να μην υπάρξει επέκταση και σε άλλα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε επιφυλακή, επενέβησαν και απώθησαν την ομάδα των αντιεξουσιαστών προς την περιοχή της πλατείας Εθνικής Αντίστασης, ενώ άλλοι αστυνομικοί έκαναν προσαγωγές.

Το Twitter μιλάει για την απουσία της αστυνομίας

Οργισμένη ανακοίνωση από την Νέα Δημοκρατία για τα έκτροπα στα Εξάρχεια

Η κυβέρνηση ας επιβάλλει, επιτέλους, την τάξη», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών,  Γιώργος Κουμουτσάκος, για τα επεισόδια,  στο χώρο του Πολυτεχνείου.

«Άθλιοι έκαψαν την ελληνική σημαία. Κανένα άσυλο, κανένα άβατο για εκείνους που βανδαλίζουν τα σύμβολα και την περιουσία ενός ολόκληρου λαού» αναφέρει ο κ Κουμουτσάκος.

 Επεισόδια: “Ρημαδιό” η Πατησίων! 

Κρανίου τόπος η οδός Πατησίων κι ενώ τα επεισόδια βρίσκονται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη! Πέτρες, καδρόνια, βόμβες μολότοφ και γενικότερα… ό, τι βρίσκουν μπροστά τους οι αντιεξουσιαστές το πετούν στους αστυνομικούς!

 

Τεράστιες είναι οι καταστροφές και στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου…

ΕΙΡΗΝΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ

Αντίθετα με τα εκτροπα που βρίσκονται αυτή τν ώρα σε εξέλιξη, η πορεία που πραγματοποιήθηκξε νωρίτερα, ήταν ειρηνική.  Ξεκίνησε από την Σταδίου λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και οι διαδηλωτές κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, έφτασαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στην κεφαλή της πορείας βρίσκεται το «μπλοκ» του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών.

Είχε προηγηθεί η πορεία του «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές μόλις έφτασαν έξω από την πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, δίπλωσαν την σημαία και διαλύθηκαν.

Αργότερα στην Αμερικανική Πρεσβεία έφτασε η μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η Πορεία κατευθύνθηκε μέσω της Σταδίου όπου ενώθηκε με άλλους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Κλαυθμώνος, αφού πρώτα παρέμεινε στην Σταδίου για περίπου δύο ώρες. Στη συνέχεια όλοι μαζί πορεύτηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, αφού πρώτα πέρασαν από την πλατεία Συντάγματος και την ελληνική Βουλή. Οι διαδηλωτές κρατώντας πανό φώναζαν συνθήματα κατά των Αμερικανών καθώς και «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».

Νωρίτερα τα μέλη της ΠΑΣΠ που έχουν στην κατοχή τους την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ, για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατευθύνθηκαν προς την Αμερικανική πρεσβεία.Τα μέλη της ΠΑΣΠ έκαναν προσυγκέντρωση στην οδό Ακαδημίας και Ιπποκράτους και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Πατησίων και το κτίριο του Πολυτεχνείου, φτάνοντας όμως στην οδό Χαλκοκονδύλη, αποφάσισαν να ξεδίπλωσαν εκεί τη σημαία και ξεκίνησαν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία.

Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ζει, ζει ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη αυτός μας οδηγεί» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή» κατευθύνονται μέσω της οδού Ακαδημίας προς τη πρεσβεία των ΗΠΑ.

590_bf7d3ff7497c6e1a720f74348a9a050e-jpg
Μπροστά από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, σημειώθηκε ένταση, όταν σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε σκληρές αποδοκιμασίες και χλευασμούς από πολίτες που ήταν συγκεντρωμένοι για να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Αποδοκιμασίες δέχθηκε και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησε να καταθέσει στεφάνι στο ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Τελικά μέσα σε αποδοκιμασίες άλλου μπλοκ που, κατά ορισμένες πληροφορίες, ανήκε στο ΚΚΕ,  αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν χωρίς να καταθέσουν στεφάνι.