Οι συνέπειες της εκλογής Τραμπ στο «τραπέζι» της μίνι Συνόδου στο Βερολίνο

Βερολίνο.-Οι εξελίξεις στην Συρία, η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, οι σχέσεις με τη Ρωσία, το προσφυγικό και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ήταν μερικά μόνο από τα διεθνή ζητήματα που απασχόλησαν την εξαμερή συνάντηση πέντε ευρωπαίων ηγετών και του Αμερικανού Προέδρου σήμερα το πρωί στην καγκελαρία.

Αν και δεν πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου θεωρείται βέβαιο ότι αυτό που απασχόλησε τη μίνι Σύνοδο Κορυφής ήταν οι συνέπειες της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των διμερών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ. Όπως έπραξε χθες και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ, ο Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε προφανώς να καθησυχάσει τους ευρωπαίους εταίρους εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο διάδοχός του θα αποδειχθεί ρεαλιστής πολιτικός.

Όπως όλα δείχνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες ενημερώθηκαν για την προσωπικότητα και τις μετεκλογικές προτεραιότητες του Ντόναλντ Τραμπ από τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος είναι ο μόνος από τους έξι Πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών που έχει συνομιλήσει μαζί του και είναι σε θέση να βοηθήσει τους ευρωπαίους να σχηματίσουν εικόνα για τον νέο αμερικανό πρόεδρο.

Υπό πίεση οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες της εξαμερούς

Δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια μίνι Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ. Παρόμοια συνάντηση ευρωπαίων ηγετών και του αμερικανού προέδρου είχε γίνει τον περασμένο Απρίλιο στην Γερμανία όταν ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε την βιομηχανική έκθεση του Ανοβέρου, όπου οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα. Η σημερινή συνάντηση στο Βερολίνο είχε ωστόσο μια ιδιαιτερότητα. Ο απερχόμενος Πρόεδρος δεν είναι πλέον σε θέση να λάβει σημαντικές αποφάσεις, μιας και δεν θα είχε πιθανότατα τη στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

Την ίδια στιγμή οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ευρωπαίους ηγέτες βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση: Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ λόγω της χαμηλής δημοτικότητάς του λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές την άνοιξη, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι λόγω της προβληματικής διαδικασίας μετά το Brexit και ο Ματέο Ρέντσι λόγω του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου. Όσον αφορά τέλος την Άνγκελα Μέρκελ, αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη Κυριακή αν θα διεκδικήσει και τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.

Πηγή: DW