Ο Τραμπ δέχτηκε να πληρώσει αποζημιώσεις $25 εκ. για το Πανεπιστήμιο Τραμπ

Νέα Υόρκη.- Σε εξωδικαστικό διακανονισμό που θα του κοστίσει 25 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις συμφώνησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να θέσει τέλος σε καταγγελίες ότι εξαπάτησε χιλιάδες φοιτητές που είχαν εγγραφεί στο «Πανεπιστήμιο Τραμπ».

Οι ενάγοντες υποστήριζαν ότι ο κ. Τραμπ απέσπασε εκατομμύρια δολάρια σε δίδακτρα υποσχόμενος ότι το Πανεπιστήμιο και εκπαιδευτές που είχε «επιλέξει προσωπικά» θα τους μάθαιναν επιχειρηματικά μυστικά για αγοραπωλησίες ακινήτων. Τα δίδακτρα ανέρχονταν σε έως και 35.000 δολάρια ανά φοιτητή, όμως πολλοί κατήγγειλαν ότι εξαπατήθηκαν και παραπλανήθηκαν.

Ο διακανονισμός αφορά τρεις συνολικά μηνύσεις για το Πανεπιστήμιο Τραμπ, δύο στην Καλιφόρνια και μία στη Νέα Υόρκη. Ο αρμόδιος δικαστής θα πρέπει να επικυρώσει τον συμβιβασμό για τις δύο υποθέσεις στην Καλιφόρνια.

Ο επικεφαλής της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, Έρικ Σνάιντερμαν, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «εντυπωσιακή» μία αλλαγή θέσης από το στρατόπεδο Τραμπ και μία «μεγάλη νίκη για τα περισσότερα από 6.000 θύματα του πανεπιστημίου-απάτη».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ μας πολέμησε σε κάθε βήμα, καταθέτοντας αβάσιμες κατηγορίες, άσκοπες εφέσεις και αρνούμενος να δεχτεί διακανονισμό ακόμα και για μεσαία ποσά αποζημιώσεων για τα θύματα του κάλπικου πανεπιστημίου του», προσέθεσε ο κ. Σνάιντερμαν.

Ο κ. Τραμπ απέρριπτε τους ισχυρισμούς των φοιτητών, αντιτείνοντας ότι το ίδρυμά έλαβε πολλές θετικές αξιολογήσεις. Εκπρόσωπος του μεγιστάνα δήλωσε ότι στο πλαίσιο του συμβιβασμού ο κ. Τραμπ δεν θα αποδεχτεί οποιοδήποτε αδίκημα ή παράπτωμα.

Οι ομαδικές μηνύσεις για το Πανεπιστήμιο Τραμπ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» που προβλημάτισαν τον μεγιστάνα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο διακανονισμός αφαιρεί την υπόθεση από τη λίστα εκκρεμοτήτων που καλείται να διευθετήσει πριν μπει στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα περιστατικά της προεκλογικής εκστρατείας, όταν ο κ. Τραμπ κατηγόρησε τον αρμόδιο δικαστή στην Καλιφόρνια ότι προχωρά με την εκδίκαση επειδή οι γονείς του προέρχονταν από τη Λατινική Αμερική ενώ ο υποψήφιος έχει υποσχεθεί την κατασκευή τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.