Σόιμπλε: Η Βρετανία δεν δικαιούται να μειώσει τους εταιρικούς φόρους

Βόννη.- Η Βρετανία δεν έχει το δικαίωμα να μειώσει σημαντικά τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, καθώς δεσμεύεται ακόμα από τους ευρωπαϊκούς νόμους, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όμως μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Το μήνυμα Σόιμπλε έρχεται ως απάντηση στην προαναγγελία της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για μείωση της εταιρικής φορολογίας. Στόχος του Λονδίνου είναι να «μαλακώσει» τις συνέπειες του Brexit στη βρετανική οικονομία, αυξάνοντας την ελκυστικότητά της για επενδυτές.

«Η Βρετανία παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», φέρεται να σχολίασε ο κ. Σόιμπλε. Υπενθύμισε μάλιστα ότι στη σύνοδο G20 του 2015 η Βρετανία είχε δεσμευθεί ότι δεν θα εμπλακεί σε άδικα ανταγωνιστικές μειώσεις φόρων, δέσμευση που θα παραμένει σε ισχύ και μετά το Brexit.

Αυτή τη στιγμή ο συντελεστής για επιχειρήσεις στη Βρετανία ανέρχεται στο 20% και ήδη σχεδιάζεται η μείωσή του στο 17% έως το 2020. Ωστόσο συνεργάτες της πρωθυπουργού αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο συντελεστής να πέσει στο 15% εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει τη δέσμευσή του για μείωση του εταιρικού φόρου όταν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο αντίστοιχος συντελεστής στη Γερμανία είναι τυπικά 15%, όμως προσαυξάνεται σε πάνω από 30% λόγω σειράς επιπρόσθετων χρεώσεων.