Τι κρύβει το… κρυφτό με τη Σύνοδο για το ελληνικό χρέος

Βρυξέλλες.- Η ομάδα του λεγόμενου Washington Club, θα συνεδριάσει και θα συνομιλήσει παραπάνω από μία φορά μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί με τον τρόπο που διαφαινόταν για το Βερολίνο την Παρασκευή.

Επί της ουσίας τίποτα δεν έχει αλλάξει, παρά τη διάψευση της συνάντησης από το γερμανικό υπουργείο Oικονομικών και τη διαβεβαίωση αρκετών πηγών, πως αποφασίστηκε ακύρωση.

Οι διασκέψεις του Washington Club, ή γενικώς οι παρόμοιου τύπου εξωθεσμικές συναντήσεις, ουδέποτε ανακοινώνονται.

Ως εκ τούτου η υπερβολική δημοσιότητα της συγκεκριμένης συνάντησης, δεν κρίθηκε πως συμβάλει και τόσο στην επίτευξη του σκοπού της λήψης αποφάσεων με ηρεμία (Παρασκευή – Black Friday – με τις αγορές κλειστές), ενώ οι γερμανικές αρχές δεν είχαν καμία διάθεση να φιλοξενήσουν και τους εκπροσώπους του Τύπου έξω από το υπουργείο οικονομικών αναμένοντας τον “λευκό καπνό”.

Η λύση που επιλέχθηκε, όπως αναφέρουν κύκλοι των Βρυξελλών, είναι η αποχή από τα φώτα και η διαφορετικού τύπου οργάνωση των συναντήσεων.

Την Παρασκευή θα γίνουν συζητήσεις διά τηλεφώνου και με ανταλλαγή εγγράφων, κάτι το οποίο δεν έπαψε ποτέ να συμβαίνει ανάμεσα στους εμπλεκόμενους.

Το Σάββατο δεν αποκλείεται κάποιοι από τους συγκεκριμένους παράγοντες να συναντηθούν, ίσως και πάλι στο Βερολίνο, αν και στοχευμένες διαρροές αναφέρουν πολλές πόλεις.

Επί της ουσίας τα ερωτήματα παραμένουν τα ίδια και είναι ακόμα αναπάντητα:

1. Eπαρκούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα της πρότασης Ρέγκλιγκ – Τόμσεν για όλους;

2. Πρέπει να συνοδεύει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ένα “ποσό επικεφαλίδα”, δηλαδή να δημοσιοποιεί πόσο θα μειώσουν το χρέος σε ονομαστική αξία;

3. Πως θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% από την ελληνική πλευρά και για πόσα χρόνια;

4. Πόσα χρήματα θα συνεισφέρει το ΔΝΤ, σε τι ορίζοντα θα αποπληρωθεί και πόσο θα διαρκέσει το πρόγραμμά του;

5. Είναι διατεθειμένη η ελληνική κυβέρνηση να πάρει τις πολιτικές αποφάσεις για το κλείσιμο των βασικών θεμάτων, όπως το όριο των απολύσεων ώστε να κλείσει το staff level agrement;

6. Είναι έτοιμες οι βασικές κυβερνήσεις που δάνεισαν την Ελλάδα το 2010 με διμερή δάνεια να δουν αλλαγές στους όρους αποπληρωμής, στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ή απαιτούνται νέες κοινοβουλευτικές εγκρίσεις;

7. Αν απαιτηθούν κοινοβουλευτικές εγκρίσεις, τότε είναι αυτές εξασφαλισμένες απλά και μόνο με το staff level agreement από πλευράς Ελλάδας;

Αν μη τι άλλο οι συναντήσεις των βασικών παικτών της ελληνικής υπόθεσης γίνονται για να βρεθεί λύση και όχι για να μη βρεθεί.

Πηγή: real.gr (Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου)