Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις αρχών

Κομοτηνή.- Βέβαιος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην εγκαίρως, χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά και χωρίς νέα μέτρα δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Κομοτηνή.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν υπογράφει λευκά χαρτιά και υποστήριξε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς συμφωνία για νέα μέτρα, ειδικά για την περίοδο μετά το 2018. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης σε κάθε επίπεδο», είπε.

Εκτίμησε ότι «ο δρόμος για επιστροφή στην ανάπτυξη» είναι «για πρώτη φορά ανοιχτός», και ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον «μία ανάσα» από την έξοδο από την «κοινωνική και ανθρωπιστική περιπέτεια» των Μνημονίων.

Υποστήριξε ακόμα ότι το επόμενο βήμα είναι η συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να προσφέρει στήριξη στα στρώματα που έχουν επωμιστεί τα μεγαλύτερα βάρη κατά την κρίση, προσθέτοντας ότι μετά ην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για γενικότερη παραγωγική ανασυγκρότηση.

Δεν αλλάζουν τα σύνορα

Στρέφοντας το βλέμμα στα ελληνοτουρκικά, ειδικά μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι «τα σύνορα δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται».

Χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις αμφισβητήσεις διεθνών συνθηκών, προσθέτοντας ότι η Αθήνα δεν πρόκειται ποτέ να «κάνει πίσω» σε σχέση με τα συμφωνηθέντα του 1923, τα οποία και χαρακτήρισε «βασικό στοιχείο ισορροπίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Στον απόηχο της νέας απειλής Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων ώστε να περάσει στην Ευρώπη ένα νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Τσίπρας απάντησε λακωνικά ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας πρέπει οπωσδήποτε να «τηρηθεί πιστά», προσθέτοντας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας Βρυξελλών – Άγκυρας πρέπει να μείνουν ανοιχτοί.

 Στην Ξάνθη

Στο Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ» βρέθηκε στη διάρκεια της παραμονής του στην Ξάνθη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από υπουργικό κλιμάκιο και τους τοπικούς βουλευτές.

Εκεί συνομίλησε με τους ερευνητές, τον πρόεδρο του Ερευνητικού Κέντρου, Γιάννη Ιωαννίδη και τον γενικό διευθυντή, Νέστορα Τσιρλιγκάνη, αλλά και οικονομολόγους και συμβούλους επιχειρήσεων που προσκλήθηκαν.

Ο πρωθυπουργός, παρακολούθησε μια παρουσίαση για τις δράσεις του Ερευνητικού Κέντρου που στοχεύει στη σύνδεση των τεχνολογικών εφαρμογών με την οικονομία και τον πολιτισμό – και εφαρμογές όπως οι τρισδιάστατες απεικονίσεις μνημείων που παρακολούθησε με τα ειδικά 3D γυαλιά.

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι του Κέντρου, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αύξηση τη χρηματοδότησης προς την έρευνα και την καινοτομία και την αναβάθμιση του τομέα τους με μια ξεχωριστή θέση αναπληρωτή υπουργού.

Μιλώντας στο αμφιθέατρο του Ερευνητικού Κέντρου, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει στο υπουργείο Παιδείας ώστε να ενισχυθεί η έρευνα, και μίλησε για μια «στρεβλή οικονομική προσέγγιση στα χρόνια της κρίσης και για την εσωτερική υποτίμηση που έπληξε την εργασία και οδήγησε στη διαρροή νέων επιστημόνων που η χώρα επενδύει για να τους μορφώσει».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η παρούσα συγκυρία είναι μία κρίσιμη καμπή για την χώρα και έκανε λόγο για ανάγκη να αντιστραφεί η ροή νέων προς το εξωτερικό, με γνώμονα την έρευνα και την καινοτομία, με απώτερο στόχο την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.