Προληπτική λιτότητα έως το 2020 ζητούν οι δανειστές από την Αθήνα

Αθήνα
Λήψη νέων προληπτικών μέτρων τώρα, για να εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, ζητούν οι δανειστές από την κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ για να δεχτεί τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το πέρας του τρίτου προγράμματος το 2018 αξιώνει την ψήφιση μέτρων διαμορφώνοντας το ίδιο σκηνικό που είχε δημιουργηθεί την προηγούμενη Άνοιξη πριν από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πηγές των Νέων του Σαββάτου, η κυβέρνηση δεν έχει μπει καν σε διαδικασία συζήτησης για την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μέτρων και σχολιάζει για το Ταμείο πως αντί να πιέσουν τους Ευρωπαίους, δηλαδή τη Γερμανία, για να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα επηρέαζε προς τα κάτω και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ασκούν αφόρητες πιέσεις στην κυβέρνηση να λάβει για παν ενδεχόμενο νέα μέτρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που έχουν γνώση της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση ενδεχομένως και να συζητούσε την πιθανότητα επέκτασης του περίφημου κόφτη, δηλαδή του μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής.  Για τα έτη 2019 και 2020.

Υπό την προϋπόθεση βεβαίως πως οι θεσμοί, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, θα αποφασίσουν να προχωρήσει η συζήτηση για το ελληνικό δημόσιο χρέος με την εξειδίκευση και εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων μέχρι το τέλος του προγράμματος και την εφαρμογή των μακροπρόθεσμων μέτρων μετά το 2018.

Κάτι που πρακτικά θα σήμαινε και κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εντός των χρονοδιαγραμμάτων «χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις».

Newsroom ΔΟΛ