Τ. Κουίκ: Ο Ελληνισμός της Αιγύπτου είναι από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής ομογένειας

Αθήνα.-Την προσφορά του Ελληνισμού της Αιγύπτου, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Αίγυπτο, εξήρε ο υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ σε δήλωσή του μετά την πανηγυρική Λειτουργία στο μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κυψέλη, Άγιο Αθανάσιο, την οποία τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος, ο οποίος ταυτόχρονα γιόρταζε και επέτειο των γενεθλίων του (Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016).

Ο κ. Κουίκ, ο οποίος παρακολούθησε τη Λειτουργία μαζί με τους Αιγυπτιώτες της Αθήνας, αλλά και Έλληνες από ομογενειακές παροικίες πολλών χωρών της Αφρικής, χαρακτήρισε τον Ελληνισμό της Αιγύπτου έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής Ομογένειας. Επίσης, μίλησε για την προσφορά των Αιγυπτιωτών τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ορθοδοξία, η οποία δοξάζεται, όπως σημείωσε, «στο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας με προκαθήμενο όχι απλά έναν Πατριάρχη, αλλά έναν Ιεραπόστολο».

Περαιτέρω αναφέρθηκε στην προσωπική του γνωριμία με τον Πατριάρχη Αλεξανδρίας, επισημαίνοντας πως τον γνωρίζει πάρα πολλά χρόνια, από τότε που πεζοπορούσε μέσα στην αχανή Αφρικανική Ήπειρο, «προσφέροντας ένα έργο που ίσως ελάχιστοι ιεράρχες έχουν να επιδείξουν».

Τέλος, επανέλαβε πως εντός του Δεκεμβρίου θα επισκεφτεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος έχει την ευθύνη των εκκλησιαστικών θεμάτων.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει περιοδεία σε αφρικανικές χώρες προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά είπε, «απλώς και μόνο για να σφίξει το χέρι των Ελλήνων που ζουν, επιχειρούν και αποτελούν θαυμαστούς πρεσβευτές της πατρίδας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ