Αυτή η χώρα θέλει να κατασκευάσει τον ταχύτερο υπερ-υπολογιστή του κόσμου

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να κατασκευάσει τον ταχύτερο υπερ-υπολογιστή του κόσμου, σε μια προσπάθεια να εξοπλίσει τις εταιρείες της χώρας με μια πλατφόρμα για έρευνα που θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν και να βελτιώσουν αυτοκινούμενα οχήματα δίχως οδηγό, ρομπότ, και ιατρικά διαγνωστικά συστήματα.

Το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας θα ξοδέψει 19,5 δισεκατομμύρια γιεν (173 εκατομμύρια δολάρια) στα πλαίσια μιας κυβερνητικής πολιτικής που στόχο έχει να επαναφέρει την Ιαπωνία στην κορυφή του κόσμου της τεχνολογίας.

Η χώρα έχει χάσει το προβάδισμα που είχε σε πολλούς τομείς των ηλεκτρονικών, εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού από τη Νότια Κορέα και την Κίνα, η οποία φιλοξενεί τον υπολογιστή με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο.

Σε μια κίνηση που αναμένεται να στείλει την Ιαπωνία στην κορυφή του κόσμου των υπερ-υπολογιστών, οι μηχανικοί της θα αναλάβουν να κατασκευάσουν ένα μηχάνημα που θα μπορεί να κάνει 130 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο – ή 130 petaflops – και θα είναι έτοιμο του χρόνου.

Αυτό, τουλάχιστον, ανέφεραν στο Reuters πηγές που εμπλέκονται στο πρότζεκτ.

Με μια τέτοια ταχύτητα, ο υπολογιστής της Ιαπωνίας θα ξεπεράσει τον Sunway Taihulight της Κίνας, ο οποίος έχει ταχύτητα 93 petaflops.

«Απ’ όσα ξέρουμε, δεν υπάρχει τίποτε εκεί έξω που να είναι τόσο γρήγορο όσο αυτό» είπε ο Σατόσι Σεκιγκούτσι, γενικός διευθυντής στο Εθνικό Ινστιτούτο Προωθημένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο υπολογιστής.

Ο Πρωθυπουργός Σίντζο Άμπε έχει απευθύνει έκκληση σε εταιρείες, γραφειοκράτες και πολιτικούς να συνεργαστούν στενότερα ώστε η Ιαπωνία να βρεθεί στην πρωτοπορία της ρομποτικής, των μπαταριών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και άλλων αναπτυσσόμενων αγορών.

Fortunegreece.com