Ο Φρανσουά Φιγιόν οδηγεί τη δεξιά στις προεδρικές εκλογές του 2017

Παρίσι, Γαλλία.- Ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν αποσπά το χρίσμα της δεξιάς για τις κάλπες του 2017 βγάζοντας νοκ-άουτ τον Αλέν Ζιπέ στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής και μπαίνοντας σε τροχιά -βάσει της σημερινής εικόνας των δημοσκοπήσεων- μονομαχίας με την Μαρίν Λεπέν για την προεδρία της Γαλλίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian, με καταμετρημένο περίπου το 90% των ψήφων από τα 10.228 εκλογικά κέντρα που στήθηκαν για τον δεύτερο γύρο των προκριματικών στο συντηρητικό στρατόπεδο, ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 67% έναντι του 33% του Αλέν Ζιπέ.

Όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στους Σοσιαλιστές και στο εάν ο βαθιά αντιδημοφιλής Φρανουσά Ολάντ θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση του χρίσματος στις προκριματικές εκλογές του Ιανουαρίου -με δεδομένη και την αποφασιστικότητα του νυν πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς να θέσει υποψηφιότητα ανεξαρτήτως του τι θα πράξει τελικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως ουδείς υποψήφιος της Αριστεράς θα κατορθώσει να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον προσεχή Μάιο, γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί οδηγεί σε μονομαχία του Φρανσουά Φιγιόν με την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Μονομαχία που δίνει τη νίκη στον ίδιον, βάσει της εικόνας των δημοσκοπήσεων -οι οποίες εντούτοις έπεσαν έξω τόσο στην περίπτωση της ψήφου των Βρετανών υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην περίπτωση της νίκης-σοκ του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο 62χρονος Φρανσουά Φιγιόν έθεσε εκτός κούρσας στον πρώτο γύρο των προκριματικών την περασμένη Κυριακή τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί (υπήρξε πρωθυπουργός του από το 2007 έως το 2012), ο οποίος και τον υποστήριξε στον σημερινό, δεύτερο γύρο.

Ο Αλέν Ζιπέ, επίσης πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, αναγνώρισε την ήττα του τονίζοντας ότι θα υποστηρίξει τον νικητή της αναμέτρησης Φρανσουά Φιγιόν στις προεδρικές εκλογές τον επόμενο χρόνο.

Φιγιόν: Αλλαγή λογισμικού για τη Γαλλία

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές της κεντροδεξιάς, ο Φρανσουά Φιγιόν σημείωσε ότι επιθυμεί «αλλαγή λογισμικού» για τη Γαλλία.

«Η προσέγγισή μου είναι κατανοητή: Η Γαλλία δεν αντέχει την παρακμή της. Επιθυμεί την αλήθεια και επιθυμεί δράση» τόνισε ο Φιγιόν.

«Θα αναλάβω μια μη αναμενόμενη πρόκληση για τη Γαλλία: να πω την αλήθεια και να αλλάξω πλήρως το λογισμικό της» τόνισε ο νικητής των προκριματικών εκλογών, σημειώνοντας ότι: «ό,τι ενώνει την παράταξή μου είναι σημαντικότερο σε σύγκριση με ό,τι την διχάζει».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας επισήμανε ότι οι ψηφοφόροι θέλουν ελευθερία και σεβασμό, ενώ τόνισε ότι η νίκη του «διέψευσε όλα τα σενάρια που είχαν γραφτεί από πριν».

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, που ηττήθηκε στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών της κεντροδεξιάς, συνεχάρη τον Φρανσουά Φιγιόν για τη νίκη του.

«Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον Φρανσουά Φιγιόν για τη νίκη που κατήγαγε σήμερα και του εύχομαι καλή τύχη στην επόμενη πολιτική μάχη» που θα δώσει, επισήμανε ο Σαρκοζί σε ανακοίνωσή του.

Ο Σαρκοζί εξήρε τον αντίπαλο του Φιγιόν, Αλέν Ζιπέ, διότι υπερασπίστηκε τις ιδέες του και πρόσθεσε ότι η στιγμή έχει φθάσει προκειμένου η κεντροδεξιά παράταξη να ενωθεί γύρω από τον Φιγιόν προκειμένου να «εγγυηθεί μια αλλαγή που η Γαλλία χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε το 2017».

Newsroom ΔΟΛ