Μητσοτάκης: Η ανάταξη της οικονομίας θα έρθει μέσα από υγιείς επενδύσεις

Αθήνα.- «Πρώτη προτεραιότητα για τη ΝΔ η στήριξη της εξωστρεφούς ελληνικής επιχειρηματικότητας» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του σε επιχειρηματίες στη Σόφια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την βουλγαρική πρωτεύουσα, πρώτο σταθμό της μίνι περιοδείας του σε Σερβία και Βουλγαρία, υπογράμμισε με έμφαση ότι η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας θα έρθει μέσα από υγιείς και εύρωστες επιχειρήσεις, ικανές να επενδύουν στην Ελλάδα, αλλά και να επεκτείνονται εκτός των συνόρων της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε με έμφαση ότι το σχέδιο της ΝΔ είναι να δώσει έμφαση στην τόνωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και υπογράμμισε πλήρως τη σημασία του μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας που περνάει κατά τον ίδιο από την εξωστρέφεια. «Μέσα από τη δυνατότητα ελληνικών επιχειρήσεων να επενδύουν στο εξωτερικό, να κατακτούν νέες αγορές, να μεγαλώνουν και να ξεφεύγουν από τα σύνορα της χώρας. Έτσι, θα παράγουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και θα έχουν μεγαλύτερα οφέλη για τους εργαζόμενους και τους μετόχους» είπε σε ειδική εκδήλωση που παρέστησαν αρκετοί παράγοντες της βουλγαρικής οικονομίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε έμφαση στην απαραίτητη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και θύμισε ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας, το σχέδιο της ΝΔ για αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις έχει στο επίκεντρό του την μείωση από 29% σε 24% τον πρώτο χρόνο και σε 20% εντός διετίας.

«Η αποκλιμάκωση είναι απαραίτητο εργαλείο που θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο, αυτό, από μόνο του, δεν αρκεί. Πρέπει να συνδυαστεί από μια στοχευμένη μείωση κρατικών δαπανών και έναν περιορισμό του κομματικού και πελατειακού κράτους» είπε.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στη Βουλγαρία, σημειώνοντας ότι «έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως γέφυρα επιχειρηματικότητας αλλά και ως εργαλείο σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας».

Ιδιαίτερη σημασία είχε η διάκριση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ανάμεσα «στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία με τρόπο ουσιαστικό, προσφέροντας σημαντική προστιθέμενη αξία και σε εκείνες τις εταιρίες – φακέλους που επιλέγουν να εγγραφούν σε κάποιο μητρώο στη Βουλγαρία για λόγους φοροαποφυγής, χωρίς όμως να έχουν κάποια ενεργή δραστηριότητα στη χώρα».

«Είναι άδικο να υπάρχει αυτή η στρεβλή εικόνα για την δράση των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία» διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε, αναφερόμενος στο θέμα του brain drain, πως σε αυτό το ζήτημα «υπάρχουν δύο όψεις».

«Η πρώτη όψη» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης «είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την Ελλάδα για να βρουν δουλειά. Για να διορθωθεί αυτό, πρέπει να δημιουργηθούν πολλές ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, μέσα από μια επενδυτική έκρηξη του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα».

«Η δεύτερη όψη» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ «είναι ότι όσοι αναγκάστηκαν να φύγουν αποκτούν εμπειρίες και βιώματα. Κάποια στιγμή, όταν τους δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν, αυτές οι εμπειρίες και τα βιώματα, θα αποδειχθούν πολλά χρήσιμα για την οικονομία».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βουλγαρία, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Ρόζεν Πλεβνιελεβ και τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, και τόνισε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη σταθερότητα της Βαλκανικής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, όχι μόνο στη διατήρηση αυτής της συνεργασίας, αλλά και στην περαιτέρω ενδυνάμωση, εμβάθυνση και διεύρυνσή της. Στο τραπέζι των συζητήσεων, τέθηκε και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Οι δύο πλευρές μοιράστηκαν ταυτόσημες ανησυχίες, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης. Ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις απειλές του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους.

Επίσης, συζητήθηκαν, οι εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στις δύο χώρες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική και το αποτέλεσμα έναντι του λαϊκισμού και των αδιεξόδων που αυτός δημιουργεί. Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο βούλγαρος πρόεδρος τόνισε την σημασία ενίσχυσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ως μέσου καταπολέμησης της διαφθοράς και μείωσης της γραφειοκρατίας, μια θέση η οποία βρήκε απολύτως σύμφωνο τον πρόεδρο της ΝΔ.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας επισήμαναν την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας των δύο κομμάτων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

«Είχα την ευκαιρία να έχω μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, η οποία επαναβεβαίωσε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Συμπέσαμε και ως προς τη διάγνωσή μας, σχετικά με την γενικότερη αστάθεια, η οποία υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. Και είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στους συνομιλητές μου την αγωνία μου για τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, οι οποίες αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης, τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο στηρίζονται οι ΝΑΤΟικες σχέσεις» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε δημόσια ότι είχε την ευκαιρία να έχει μία εξαιρετικά ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση με εκπροσώπους από σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία. «Και θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να επαναλάβω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται – εδώ και πολλά χρόνια – στη Βουλγαρία, αποτελούν παράδειγμα εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας. Είναι επιχειρήσεις οι οποίες ξέφυγαν από τα στενά όρια της Ελλάδας και αποφάσισαν να επενδύσουν εκτός Ελλάδας, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο, τη δική τους δυναμική» τόνισε.

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ΝΔ είναι το κόμμα το οποίο στηρίζει την επιχειρηματικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της και συνέχισε: «Είναι το κόμμα το οποίο πιστεύει ότι μόνο μέσα από μία γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών μπορεί να έρθει ανάπτυξη στη χώρα. Και μόνο με μία τέτοια μείωση φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη μπορεί να αποτελέσει ικανό κίνητρο για να αυξηθεί σημαντικά το επίπεδο των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Και βέβαια, μία τέτοια πολιτική, εκ των πραγμάτων, θα δράσει και αποτρεπτικά για εκείνες τις επιχειρήσεις, τις λίγες επιχειρήσεις, οι οποίες επιλέγουν άλλες χώρες, προκειμένου να εγκαθιδρύσουν τη φορολογική τους έδρα».

Επόμενος σταθμός του προέδρου της ΝΔ είναι η Σερβία, όπου στο πρόγραμμά του υπάρχει η συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Τομισλαβ Νικολικ, καθώς και από τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίο, αλλά και δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμή του από τον αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ιβικα Ντατσιτς, ενώ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξαντερ Βουτσιτς, καθώς και με έλληνες επιχειρηματίες.

Newsroom ΔΟΛ