Κατεβάζει τον πήχυ προσδοκιών της κυβέρνησης για ανάπτυξη ο ΟΟΣΑ

Αθήνα.- Σαφώς χαμηλότερες προσδοκίες σε σχέση με την ελληνική κυβέρνηση για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας το επόμενο έτος έχει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στη νεότερη έκθεσή του για τη χώρα μας, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 1,3% το 2017, έναντι ανάπτυξης 2,7% που προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται μάλιστα να συνεχιστεί και το 2018, έτος εξόδου της χώρας μας από το Μνημόνιο, με τον Οργανισμό να προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα ενισχυθεί μόλις κατά 1,9%.

Σε ένα πιο θετικό μήνυμα πάντως, ο ΟΟΣΑ τάσσεται υπέρ της περαιτέρω ελάφρυνσης του «τεράστιου» δημόσιου χρέους, καθώς το μέγεθός του «κόβει» την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Ο Οργανισμός υπογραμμίζει μάλιστα ότι κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να υιοθετηθούν ακόμα και στην περίπτωση που η Αθήνα πετύχει τους «φιλόδοξους» μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το Μνημόνιο.

Στην έκθεση πάντως δεν προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα μακροπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους, ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Αθήνα θα ξεπεράσει τον φετινό στόχο του 0,5% του ΑΕΠ αλλά και ότι έχει ήδη νομοθετήσει τα δημοσιονομικά μέτρα που θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου για την επόμενη διετία.

Παρά ταύτα, δεν κάνει καμία αναφορά στην περίοδο μετά το 2018, όπου εντοπίζεται και η κύρια διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, με το Ταμείο να ζητά μείωση του στόχου για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ

Πηγή: skai.gr