Die Welt: «Καβγάς» Μοσκοβισί – Ρέγκλινγκ για το ελληνικό χρέος

Βερολίνο.- Η γερμανική εφημερίδα Die Welt κάνει λόγο για επαρκείς αποδείξεις ότι έχει ξεκινήσει «καβγάς» σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Η εφημερίδα του Βερολίνου, επικαλείται σχετικές δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του ESM Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, ο μεν επίτροπος δίνει ελπίδες για άμεση ελάφρυνση του χρέους σε αντίθεση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε-, ο δε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εκφράζει ακριβώς την αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας τα λεγόμενα του κ. Σόιμπλε, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος λόγω της μακράς περιόδου χάριτος στην αποπληρωμή των τόκων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «για το ΔΝΤ το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ζητεί ελάφρυνση, ειδάλλως απειλεί ότι δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, όπως ζητά επιμόνως ο κ. Σόιμπλε. Αλλά στο μεταξύ, έχουν ενταθεί οι φωνές εκείνων που ζητούν ελάφρυνση του χρέους τώρα. Οι φωνές αυτές έρχονται πρωτίστως από την Αθήνα, αλλά και από τη Ουάσιγκτον, από το ίδιο το Ταμείο».

Το άρθρο αναφέρει το πόσο σημαντικό είναι να κλείσει η αξιολόγηση το Δεκέμβριο. «Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιβεβαιώσουν ότι η Αθήνα τηρεί τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες ότι τα κρατικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει, όπως επιμένει ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Τράπεζας», σημειώνει η εφημερίδα.

Πηγή: skai.gr