Ομογενής κορυφαίος ζωγράφος στην Αυστραλία

Ο Μιχάλης Ζαβρός είναι από τους πολυβραβευμένους νέους ζωγράφους της Αυστραλίας. Το έργο του εμπνέεται συχνά από την ελληνική μυθολογία και το σύγχρονο κόσμο της μόδας.

Ο Μιχάλης Ζαβρός γεννήθηκε το 1974 στο Κουίνσλαντ. Σπούδασε στο Queensland College of Art. Από το 2001 πραγματοποιεί σε ετήσια βάση την προσωπική του έκθεση, ενώ κατά καιρούς συμμετέχει και σε ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα του κοσμούν την Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας αλλά και τις κορυφαίες γκαλερί της χώρας.

Ο πίνακας «Bad Dad» του Michael Zavros. Φώτο: AAP/Art Gallery of NSW

Ο πίνακας «Bad Dad» του Michael Zavros. Φώτο: AAP/Art Gallery of NSW

Η παθιασμένη του προσοχή στη λεπτομέρεια και η φωτορεαλιστική απόδοση είναι τα στοιχεία που τον ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους. Συχνά στα έργα του πρωταγωνιστούν επώνυμες τσάντες, πανάκριβα παπούτσια και διάφορα αντικείμενα.

Το 2007 τοποθετήθηκε στο Συμβούλιο Οπτικών Τεχνών του Συμβουλίου Τεχνών της Αυστραλίας. Το 2009 το περιοδικό GQ τον ανέδειξε ως κορυφαίο καλλιτέχνη της χρονιάς.

Του έχουν απονεμηθεί τρία από τα τέσσερα κορυφαία βραβεία ζωγραφικής της Αυστραλίας. Ένα εκ των οποίων στον εθνικό διαγωνισμό πορτρέτων «Doug Moran National Portrait Prize» το 2010. Το έργο του με τίτλο «Η Φοίβη είναι νεκρή» επιλέχθηκε μεταξύ 35 πορτρέτων που συμμετείχαν στην τελική επιλογή.

Το 2012 κέρδισε το Bulgari Art Award, το οποίο περιελάμβανε την αγορά του έργου του «The new Round Room» από την Art Gallery of New South Wales.

Είναι πατέρας τριών παιδιών και μάλιστα στο πορτρέτο «Η Φοίβη είναι νεκρή» βλέπουμε την κόρη του να πρωταγωνιστεί!

ΒΡΑΒΕΙΑ

2012 Bulgari Art Award (Winner)

2010 The Doug Moran Prize (Winner) State Library of New South Wales and touring

2009 Doug Moran Prize (runner up), Sydney

2007 Kedumba Drawing Prize Winner Kedumba Gallery, Wentworth Falls

2005 Robert Jacks Drawing Prize Winner, Bendigo Art Gallery, Bendigo

2004 MCA Primavera/Collex Acquisitive Award Winner

2003 Arts Queensland Development Grant (Everything I wanted – Institute of Modern art)

2002 Jacaranda Acquisitive Drawing Award, Winner.