Βεντέτα με τον Καμμένο ανοίγει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Αθήνα.- Ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να εκφράσει την έντονη ενόχλησή του για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, και τους χαρακτηρισμούς που αυτός απέδωσε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Επιστρέφουμε αυτούσιους τους χαρακτηρισμούς που έκανε την 1η Δεκεμβρίου προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για τον οποίο γνωρίζουμε ότι δεν έχει την ικανότητα αξιολόγησης και έκφρασης από την άποψη της κοινής λογικής».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εκδόθηκε μετά τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από το φυλάκιο της Μολυβδοσκέπαστης, στην Ήπειρο, αλλά και με αφορμή χαιρετισμό που είχε απευθύνει ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας στις 28 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια τιμητικής εκδήλωσης για τους βετεράνους της ΕΟΚΑ.

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις για τα Ίμια, ο κ.Καμμένος δήλωσε χθες Πέμπτη από την Ήπειρο: «Αν ο κ. Ερντογάν θέλει να καταργήσει τη συνθήκη της Λωζάνης, θα επιστρέψουμε στη συνθήκη των Σεβρών. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι οι συνεχείς απώλειες που έχουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, η πλήρης αποδυνάμωσή τους μετά το πραξικόπημα, οι συνεχείς ήττες που υπάρχουν στη Συρία, τους έχουν οδηγήσει σε ηλίθιες δηλώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα αυτό που παρατηρήσαμε όλοι σήμερα το πρωί, γονυπετής ο κ. Ερντογάν να ζητά συγγνώμη από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για τις δηλώσεις που έκανε για τη Συρία. Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης να προκαλεί τη διεθνή κοινή γνώμη, τη Συμμαχία, αλλά και την Ελλάδα».

Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχολιάζει και τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού στις 28 Νοεμβρίου αναφορικά με την ΕΟΚΑ. «Το εθνικό και ανθρώπινο μήνυμα της ΕΟΚΑ, είναι η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η συλλογικότητα, που είναι οι φάροι που πρέπει να μας καθοδηγούν και στη σημερινή εποχή. Μας υποδεικνύουν το δρόμο που πρέπει και σήμερα να ακολουθήσουμε: Το δρόμο του καθήκοντος, της συστράτευσης για την επίτευξη των κοινών στόχων. Μπορούν να γίνουν η πυξίδα μας για το μέλλον. Διότι πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως λαός χωρίς μνήμη, είναι λαός χωρίς μέλλον» είχε δηλώσει ο κ. Καμμένος.

Απαντώντας, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει: «Η ολίσθηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, που έφθασε στο σημείο να βραβεύσει την ΕΟΚΑ και τις συνδεδεμένες με αυτήν οργανώσεις, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε πράξεις τρομοκρατίας στην Κύπρο, καταστρέφουν τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Καλούμε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Καμμένο για άλλη μια φορά να συμπεριφερθεί με τρόπο προσήκοντα προς την ευθύνη και σοβαρότητα του κράτους και να απέχει από παρόμοιες δηλώσεις και ενέργειες στο εξής».

Στην τοποθέτηση αυτή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ο Πάνος Καμμένος απάντησε μέσω Twitter, αναρτώντας ένα βίντεο με μελοποιημένους στίχους του Κύπριου αγωνιστή Ευαγόρα Παλλικαρίδη και με μήνυμα: «Αφού το τουρκικό ΥΠΕΞ και οι εδώ προσκυνημένοι θεωρούν την ΕΟΚΑ τρομοκράτες. Καταδικάστε με τιμή μου».