Στο 15% ο φόρος εισοδήματος σε τουρίστες με δικαίωμα εργασίας στην Αυστραλία

Μελβούρνη.-Τέλος στα πολιτικά παιχνίδια κυβέρνησης-αντιπολίτευσης έβαλαν οι Πράσινοι, λίγες ώρες πριν το Κοινοβούλιο της χώρας κλείσει τις πόρτες του για τη φετινή περίοδο διακοπών, ψηφίζοντας στο πλευρό της κυβέρνησης για την επιβολή ποσοστού φόρου 15% στα εισοδήματα των τουριστών που εργάζονται στην χώρα.

Η απόφαση των Πρασίνων να σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης, έβαλε τέλος στην αβεβαιότητα που επικρατούσε στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Παραγωγοί από κάθε γωνιά της χώρας κατηγορούσαν τα δύο μεγάλα κόμματα ότι η στάση τους ήταν απόδειξη της αδιαφορίας τους για τις επιπτώσεις που η αναβολή διευθέτησης του θέματος θα είχε στην αγροτική παραγωγή της χώρας.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η πλειοψηφία των τουριστών με δικαίωμα εργασίας στην χώρα απασχολείται ως εποχιακό προσωπικό στα αγροκτήματα της χώρας και οι παραγωγοί ανησυχούσαν ότι αν το θέμα δεν έληγε, οι σοδειές τους θα σάπιζαν στα χωράφια καθώς δεν θα μπορούσαν να βρουν αρκετό προσωπικό για τη συγκομιδή τους.

Μέχρι την Πέμπτη το πρωί τόσο το Εργατικό Κόμμα -που ήθελε το ποσοστό φορολόγησης να οριστεί στο 13%- όσο και η κυβέρνηση -που μετά από σειρά υποχωρήσεων δέχθηκε από το 32,5% που είχε αρχικά ανακοινώσει το 2015, να το κατεβάσει στο 15%-, διασταύρωναν τα ξίφη τους δηλώνοντας ότι ούτε οι μεν ούτε οι δε επρόκειτο να συμβιβαστούν.

Tο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Γερουσία την Πέμπτη το απόγευμα, εκτός από τον καθορισμό του ποσοστού φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπών τουριστών, καθορίζει και την φορολόγηση των συνταξιοδοτικών εισφορών τους στο 65%, ενώ δεσμεύει την κυβέρνηση εντός των επομένων τεσσάρων ετών να ενισχύσει τον οργανισμό Landcare με $100 εκατ. επιπλέον.

Εν τω μεταξύ, η υποχώρηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί το 15% από το 32,5% που είχε αρχικά ανακοινώσει και να μειώσει το ποσοστό φορολόγησης των συνταξιοδοτικών εισφορών από 95%, σε 65%, θα στερήσει από τον προϋπολογισμό της χώρας $55 εκατ., χρήματα που, όπως ανέφερε ο Θησαυροφύλακας Scott Morrison, δεν θα αλλάξουν την εικόνα και τους στόχους του προϋπολογισμού.

Η ΒΙΖΑ 457 ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΦΘΗΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΧΕΡΙΑ

Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν ότι πολλοί εργοδότες στο τομέα της τεχνολογίας «εισάγουν» αλλοδαπούς εργαζομένους με βίζα τύπου 457 για να αποφεύγουν να πληρώσουν τους προβλεπόμενους από το νόμο μισθούς, που ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις για Αυστραλούς εργαζομένους.

Όπως προκύπτει από τα συγκεκριμένα στοιχεία, προγραμματιστές, αναλυτές και άλλοι ειδικοί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που έρχονται στην Αυστραλία με βίζα 457, λαμβάνουν το πολύ $46,000. Τα στοιχεία του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Έρευνας Πληθυσμού, αναφέρουν ότι μόνο κατά το οικονομικό έτος 2015-2016, ο αριθμός των αναλυτών, προγραμματιστών και χειριστών δικτύων που έλαβε βίζα 457 για να εργαστεί στην Αυστραλία, έφτασε τους 7.452 και ότι οι εργοδότες που τους απασχολούν κατέφυγαν απευθείας στη διαδικασία «εισαγωγής» τους χωρίς να διερευνήσουν την πιθανότητα πρόσληψης Αυστραλών εργαζομένων.

Μάλιστα, αν κανείς προσθέσει στον αριθμό των «εισαγομένων» προγραμματιστών και άλλων ειδικών στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τον αριθμό των αλλοδαπών που ήρθαν στην Αυστραλία για να εργαστούν γενικότερα στον τομέα της τεχνολογίας -οι οποίοι μόνο πέρυσι ξεπέρασαν τις 9.000-, τότε οι αλλοδαποί εργαζόμενοι με βίζα 457 στη συγκεκριμένη «βιομηχανία» ξεπερνούν τις 17.000.

Η μαζική εισαγωγή εργαζομένων και το γεγονός ότι ο μέσος μισθός τους αν ήταν Αυστραλοί θα κυμαινόταν γύρω στις $100.000, ενώ οι αλλοδαποί λαμβάνουν γύρω στις $46.000, αποδεικνύει τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο οι εργοδότες χρησιμοποιούν τη βίζα τύπου 457, αλλά και τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης πρακτικής στην εγχώρια αγορά εργασίας και την οικονομία της χώρας.

Ο επικεφαλής της έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Πληθυσμού, που αποκαλύπτει τα παραπάνω στοιχεία Δρ Bob Birrell -γνωστός για τις πάγιες αντιμεταναστευτικές του θέσεις- μετά την δημοσιοποίηση της έρευνάς του, κάλεσε εκ νέου την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσει την ανέλεγκτη «εισαγωγή» φθηνών εργατικών χεριών στη χώρα.