Με τα μάτια στο Eurogroup η κυβέρνηση

Αθήνα.- Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η Αθήνα ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup και της στάσης που θα κρατήσουν σ’ αυτό οι δανειστές, πρωτίστως οι δυο σκληροί «παίκτες», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ.

Στο οικονομικό επιτελείο (από χθες βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και ο Γιώργος Σταθάκης για θέματα ενέργειας), μετά και την τηλεδιάσκεψη το βράδυ του Σαββάτου, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία κατά 95% σε επίπεδο Staff Level Agreement.

Όπως τονίζεται, θα υπάρξει μια δήλωση προόδου, που θα επιτρέπει σε ένα νέο Eurogroup, μεταξύ 18 και 20 Δεκεμβρίου -πιθανότερα τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου- να κλείσει η συμφωνία.

Μια συμφωνία που η κυβέρνηση, όπως έγραψε χθες η Realnews– επιδιώκει να κλείσει «πακέτο» (μαζί δηλαδή αξιολόγηση, χρέος και ποσοτική χαλάρωση), προκειμένου να υπάρχει «καθαρός οδικός χάρτης» και να μην αρνηθούν οι δανειστές τις υποχρεώσεις τους, όπως έγινε μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, με την άρνηση ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Δεν μπορεί να κλείσει τίποτα, εάν δεν κλείσουν όλα», αναφέρει χαρακτηριστικά υπουργός που συμμετέχει στη διαπραγματευτική ομάδα.

«Όχι νέα μέτρα μετά το 2018»

Η εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου στους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη είναι «δεν δεχόμαστε κανένα μέτρο για το 2019 και το 2020».

Η κυβέρνηση δεν δέχεται επίσης να μην ισχύσουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κάτι που «δίνουν» οι Ευρωπαίοι από το Β΄ εξάμηνο του 2017 και μετά, το ΔΝΤ όμως ούτε καν το συζητά. Για το Ταμείο, όπως επέμενε η Ντέλια Βελκουλέσκου στην τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου, η μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Ανώτερη κυβερνητική πηγή: «Δεν υπάρχει Plan b»

Η Αθήνα, πάντως, διαμηνύει σε κάθε περίπτωση πως δεν μπλοφάρει, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μέτρα για το 2019 και το 2020.

«Όταν λέμε δεν δεχόμαστε νέα μέτρα το εννοούμε. Στη συζήτηση αυτή δεν υπάρχει Plan b», τονίζει χαρακτηριστικά ανώτερη κυβερνητική πηγή, υποστηρίζοντας ότι αυτό διεμηνύθη στους δανειστές και θα τονιστεί και σήμερα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εάν βεβαίως χρειαστεί.

Δώσαμε τον κόφτη

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, έχει αντιπροτείνει στους δανειστές την παράταση του «κόφτη» και για το 2019 και 2020, όμως σε καμία περίπτωση δεν δέχεται συγκεκριμενοποίηση των μέτρων.

Συμμετέχει το ΔΝΤ

Η διαπραγματευτική ομάδα εκτίμησε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο Πρόγραμμα, καθώς κατά την τηλεδιάσκεψη -εν αντιθέσει με την πρώτη αξιολόγηση- για να κλείσει το κάθε θέμα απαιτούνταν η σύμφωνη γνώμη της Ντέλιας Βελκουλέσκου.

Παραμένουν τα πλεονάσματα;

Η εκτίμηση της Αθήνας, τέλος, έως το βράδυ χθες ήταν πως τα πλεονάσματα για μετά το 2018 θα εξακολουθήσουν να ανέρχονται στο 3,5%. Η κυβέρνηση, όμως, επισημαίνει πως μετά το 2018 το θέμα θα συζητηθεί και πάλι, αναλόγως και της ρύθμισης για το χρέος, εξέλιξη για την οποία εκφράζεται ικανοποίηση.

Ο παράγων Σόιμπλε

Παρόλη την συγκρατημένη αισιοδοξία, όμως, η ελληνική κυβέρνηση κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς στη συνεδρίαση μπορεί να υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις, πολύ περισσότερο καθώς δεν έχει τοποθετηθεί τελεσίδικα ακόμα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή: real.gr