Eurogroup: Κλείδωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα – “Ταφόπλακα” για το χρέος! Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι… όποτε!

Eurogroup τέλος και… όνειρα για άμεση ελάφρυνση του χρέους επίσης τέλος!
– Συμφωνήθηκαν βραχυπρόθεσμα μέτρα αλλά με τον “σκληρό” αστερίσκο των δυσβάσταχτων πρωτογενών πλεονασμάτων!
– Στόχος είναι να οδηγήσουν σε αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ μέχρι το το 2060
– Ο Ντάισελμπλουμ το είπε ξεκάθαρα: “Καμία συζήτηση για το χρέος πριν το 2018”
– Ο Σόιμπλε ήθελε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για 10 χρόνια και πιθανότατα… του περνάει!

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα και εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ , ο επικεφαλής του ESM.

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο, με αποφάσεις για μέτρα και δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα. Το… τυράκι που έδωσαν στην Ελλάδα, ήταν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που απόφασίστηκαν για το χρέος.

Βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέους συμφώνησε το Eurogroup.

Τα μέτρα, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εκτιμάται ότι μπορούν να μειώσουν την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 μονάδες έως το 2060.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν επιμήκυνση ορισμένων δανείων στήριξης από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τα 28 χρόνια κατά μέσο όρο σε έως 32,5 χρόνια.

Επίσης, με διάφορες τεχνικές παρεμβάσεις, θα συγκρατηθούν τα επιτόκια για ορισμένες οφειλές και θα «παγώσει» σε χαμηλά επίπεδα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Τα μέτρα αυτά θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είπε ο Ρέγκλινγκ.

«Οι θεσμοί μας ενημέρωσαν για την εν εξελίξει διαδικασία προκειμένου να φτάσουμε σε μια τεχνική συμφωνία. Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται να γίνει κι άλλη δουλειά», ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην συνέντευξη Τύπου μετά το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα.

“Ταφόπλακα” Ντάισελμπλουμ για το χρέος μέχρι το 2018

Ερ: “Υπάρχει νέο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη χρονιά σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ; Και πως αποφασίστηκαν οι θέσεις για τα πλεονάσματα; Τώρα λέτε ότι δε χρειάζονται άλλα μέτρα για το χρέος”

Απ: “Ελπίζαμε να συμμετάσχει το ΔΝΤ πριν το τέλος της χρονιάς αλλά λένε ότι χρειάζονται την επιτυχή ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Δεύτερον υπάρχει αποσαφήνιση για το χρέος. Τα βραχυπρόθεσμα έχουν σχεδιαστεί και θα εφαρμοστούν σύντομα. Είχαμε πει ότι αν οι Έλληνες ολοκληρώσουν το πρόγραμμα και αποδειχθεί ανάγκη για περισσότερα μέτρα για το χρέος θα το συζητούσαμε ξανά. Δεν μπορούμε τώρα να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα. Στα μέσα του 2018 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ελπίζουμε επιτυχώς. Τότε θα δούμε αν θα είναι απαραίτητα τα νέα μέτρα. Μέχρι τα μέσα του 2018 δε θα έχουμε νεότερα. Το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του προγράμματος”.

Ρέγκλινγκ: Αυτά είναι τα βήματα

“Με βάση την εντολή που λάβαμε, ο ESM πήρε κάποιες αποφάσεις για να βελτιώσουμε την βιωσιμότητα του χρέους. Όταν πάρουμε αυτά τα μέτρα ελπίζουμε να φτάσουμε σε μείωση του χρέους. Τα μέτρα αυτά τα έχει δεχθεί το Eurogroup. Ο ορίζοντας μέχρι το 2060 δημιουργεί αβεβαιότητες. Μπορεί να αλλάξουν οι συνθήκες τις αγοράς και γι’ αυτό τα μέτρα αυτά είναι προς συζήτηση, αλλά θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους.

Τρία μέρη:

α’) Η ομάλυνση της αποληρωμής του βραχυπρόθεσμου χρέους. Η ωρίμανση είναι 28 έτη και θα αυξηθεί σε 32,5 έτη. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές και θα υπάρχει ένας καλύτερος βηματισμός.

β’) Η μείωση των επιτοκίων και του κινδύνου των επιτοκίων. Υπάρχει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με τις απαραίτητες εγγυήσεις να έχουν δοθεί. Θα υπάρξουν σταθερά επιτόκια με μεγαλύτερο διάστημα ωρίμανσης. Έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα.

γ’) Υπήρχαν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις κι αυτό θα σταθεροποιήσει τα δεδομένα. Υπάρχουν μακροπρόθεσμα ομόλογα που θα έχουν μικρότερο κίνδυνο. Στη συνέχεια υπάρχει και το waver που αφορούσε τη χρηματοδότηση. Αυτή η δόση αν δεν συμβεί κάτι θα έχει ένα περιθώριο 200 σημείων βάσης.

Αυτά είναι σαφή πλεονεκτήματα για την Ελλάδα και θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα.

ΑΝΑΛΥΣΗ

Αρκετά ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, ωστόσο αυτά που είπε στο τέλος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ περιελάμβαναν όλη την ουσία.

Επαναλαμβάνουμε όσα είπε: “Δεν μπορούμε τώρα να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα. Στα μέσα του 2018 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ελπίζουμε επιτυχώς. Τότε θα δούμε αν θα είναι απαραίτητα τα νέα μέτρα. Μέχρι τα μέσα του 2018 δε θα έχουμε νεότερα. Το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του προγράμματος“.

Μια εξέλιξη που σίγουρα δεν είναι θετική. Γιατί μπορεί να συμφωνήθηκαν απόψε βραχυπρόθεσμα μέτρα, ωστόσο έγινε σαφές πως το θέμα του χρέους είναι το “τυράκι” για την παραμονή των “σκληρών” στόχων για υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η ελληνική κυβέρνηση σίγουρα θα περίμενε περισσότερα πράγματα απόψε, ωστόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ το είπε ξεκάθαρα: “Συζήτηση για το χρέος όχι νωρίτερα από το 2018”.