Τζανακόπουλος: Δεν δεχόμαστε νέα μέτρα μετά το 2018

Αθήνα.- Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα αναλάβουν πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για να κλείσει συνολική συμφωνία με τους δανειστές, αν είναι δυνατόν ώς το τέλος του έτους, χωρίς τη λήψη νέων μέτρων μετά το τέλος του προγράμματος και με αποκατάσταση του κοινωνικού μοντέλου με τους όρους της ΕΕ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μετά το χθεσινό Eurogroup, κατά το οποίο αποφασίστηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup σημαντική επιτυχία και αποφασιστικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

Ειδική αναφορά έκανε στο μέτρο της μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, ύψους 1,5%, και στο γεγονός ότι απέκρουσε υπερβολικές απαιτήσεις.

Για το ΔΝΤ

Σχολιάζοντας τις αναφορές αξιωματούχου από την Ουάσινγκτον ότι δεν μπορεί να κατηγορείται το ΔΝΤ για τη συνέχιση των μέτρων λιτότητας την ώρα που ζητά τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως αν το ΔΝΤ εννοεί αυτό που λέει, τότε οφείλει να το κάνει πράξη.

«Δεν μπορεί το ΔΝΤ να συνεχίσει να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη νέων μέτρων και όχι τους εταίρους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως σε μία διαπραγμάτευση τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Όσο για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης πάνω στο θέμα του ύψους των πλεονασμάτων μετά το 2018 και τις απαιτήσεις που διατυπώνονται ειδικά από τη γερμανική πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Συνεχίζουμε τη συζήτηση με τους εταίρους».

Σε επαναληπτική ερώτηση για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση κρίνει ως διατηρήσιμο, απάντησε ότι αυτό είναι «σχετικό». Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η μείωσή του για να είναι ανταγωνιστική η χώρα και να ανακουφιστούν οι πολίτες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε για άλλη μια φορά επίθεση κατά της ΝΔ, κατηγορώντας τη για μίζερη στάση και λέγοντας ότι είναι σταθερά προσηλωμένη στην στρατηγική του τέταρτου μνημονίου.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως το μόνο που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση είναι η διαρκής προσπάθεια να κλείσει η αξιολογηση, κι αν είναι δυνατόν τό να γίνει ώς το τέλος του έτους.

Σε ερώτηση αναφορικά με την απεργία της ΠΝΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάσε πως το αίτημα των ναυτεργατών είναι ανυπόστατο, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας τους, κάτι που εξήγησε και ο υπουργός Ναυτιλίας Π.Κουρουμπλής στους ναυτεργάτες στη συνάντηση που είχαν χθες, Δευτέρα.

«Δεν θα σπουδαιολογήσω την επίσκεψη κάποιων βουλευτών σε ένα ακριτικό νησί» ήταν το σχόλιό του σε ερώτηση σχετικά με την πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου να καλέσει την επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής στο Καστελόριζο και τελικά να βρεθούν εκεί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Σε ερώτηση αν υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αθήνα του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη εν όψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει προγραμματισμένη ημερομηνία.

Newsroom ΔΟΛ