Ο Τραμπ απειλεί να ακυρώσει την αγορά νέου Air Force One

Αθήνα
Την πρόθεσή του να ακυρώσει την παραγγελία του καινούργιου προεδρικού αεροσκάφους των Ηνωμένων Πολιτειών Air Force One ανακοίνωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «γελοίο» το κόστος της παραγγελίας στην Boeing.
H Ουάσινγκτον έχει παραγγείλει από την αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία την κατασκευή ενός ολοκαίνουργιου αεροσκάφος τύπου 747-8 στις προδιαγραφές για τις μετακινήσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με βάση τις προϋπολογισθέντες δαπάνες για το πρόγραμμα, το κόστος ανερχόταν σε 2,87 δισ. δολάρια για τα έτη 2015 – 2021. Ο Τραμπ έκανε λόγο για συνολικό κόστος άνω των 4 δισ. δολαρίων.

«Η κοστολόγηση των αεροσκαφών είναι εντελώς εκτός ελέγχου. Θα είναι πάνω από 4 δισ. δολάρια για το πρόγραμμα του Air Force One. Νομίζω ότι είναι γελοίο. Πιστεύω ότι η Boeing το έχει υπερκοστολογήσει. Θέλουμε η εταιρεία να βγάζει πολλά λεφτά, αλλά όχι τόσο πολλά» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

O Τραμπ έχει στην ιδιοκτησία του ένα Boeing 757-200 το οποίο χρησιμοποιούσε στις μετακινήσεις του κατά την προεκλογική εκστρατεία. Το αεροσκάφος (κάποιοι το αποκαλούν Trump Force One και ο ίδιος T-Bird) είναι τόσο πολυτελές που θα το «ζήλευε» και το προεδρικό αεροσκάφος. Το κόστος του υπολογίζεται περίπου στα 100 εκατ. δολάρια.

donaldtrumpboeing