Η στόχευση των νέων βραχύβιων χριστουγεννιάτικων παροχών

ΣΧΟΛΙΟ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πολιτικοί παρατηρητές, που, όπως υποστηρίζουν «δεν θέλουν να τα βλέπουν όλα αρνητικά», τόνιζαν ότι η προσωρινή έστω ανακούφιση των νησιών του Αιγαίου από το ΦΠΑ, όπως και η παροχή 13ου βοηθήματος προς τους μικροσυνταξιούχους (το 13 πηγαίνει για να θυμίζει τον 13ο «μισθό» που έχει κοπεί) προσφέρουν ασφαλώς μια «ανάσα» σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Θυμίζει, όμως, πρόσθεταν, προεκλογική πομφόλυγα αυτή η αιφνιδιαστική τακτική των παροχών που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2017 και λίγες ώρες μετά την αποτυχία να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση…

Πρώτον. Χαρακτήριζαν ως καλοδεχούμενα τα «ψίχουλα» σ΄αυτούς που τα μνημόνια κατέστησαν «μικροσυνταξιούχους» με τα αλλεπάλληλα «κοψίματα» στο ΕΚΑΣ, στο Επικουρικό και στις κύριες συντάξεις.

Δεν μπορούν, όμως, πρόσθεταν, να αποφύγουν τον πειρασμό να θυμίσουν το ανέκδοτο του Χόντζα, στον οποίο παραπονέθηκε ο  πολίτης πως δεν χωράνε αυτός η γυναίκα και τα πέντε παιδιά του σε ένα δωμάτιο σπίτι.

-Καλά, του είπε ο Χόντζας, έχεις κατσίκα;

-Έχω, του απάντησε ο πολίτης.

-Βάλτην μέσα στο δωμάτιο και αύριο έλα να μου πεις…

Πάει την άλλη μέρα ο πολίτης και του λέει, Χόντζα μου ασφυκτιούμε τώρα.

-Καλά, του λέει ο Χόντζας. Έχει αγελάδα;

-Έχω, του απαντάει ο πολίτης.

-Ε, βάλτην μέσα στο δωμάτιο και έλα αύριο το πρωί να μου πεις…

Αφού, λοιπόν, έβαλε μέσα όλα τα ζωντανά που είχε στη στάνη του, πήγε πάλι στον Χότζα.

-Αφέντη, ήμαρτον! Κρεμόμαστε οι μισοί έξω από το παράθυρο για να χωρέσουν τα ζώα!

Ε, του λέει ο Χότζας.  Βγάλε το γάιδαρο και έλα αύριο να μου πεις.

Πάει την άλλη μέρα. Τον ρωτάει ο Χότζας.  Ε, λιγουλάκι καλύτερα είμαστε τώρα.

Ένα-ένα έβαλε όλα τα ζώα έξω από το δωμάτιο. Τώρα, του λέει ο Χότζας, πως είσαστε;

-Α, Χότζα μου, ευλογημένο να είναι τ΄όνομά σου, τώρα είμαστε άνετα!…

Αυτό συμβαίνει με τους μικροσυνταξιούχους.

Δεύτερον. Το ΦΠΑ  στα νησιά, έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι, δεν βγαίνει έτσι, στα καλά καθούμενα. Ούτε για λίγο. Η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε γιατί χρειάζονται κι άλλα μέτρα. Πρέπει να μπει σε εφαρμογή ο «κόφτης». Και αυτός κρύβεται μέσα στον Προϋπολογισμό. Και δεν περνάει έτσι από τη Βουλή.

Κάνει, λοιπόν, αυτό το άνοιγμα, λένε οι παρακολουθούντες τα δημοσιονομικά, για να μπορέσει να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός. Όταν ξεκινήσουν πάλι οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, τότε –υποστηρίζουν- και ο «κόφτης» θα ξεπροβάλει και τα νέα μέτρα δεν θα τα αποφύγουμε. Εξασφαλίζει, έτσι, μερικούς μήνες “παράταση”.

Ώστε, τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, όταν θα μπει στην κρίσιμη φάση της τελικής διαπραγμάτευσης, θα οδηγήσει και πάλι τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Και είναι αυτή ακριβώς η στόχευση των νέων βραχύβιων χριστουγεννιάτικων παροχών, που συνοδεύτηκαν από …πλουσιοπάροχες υποσχέσεις για το μέλλον! Δηλαδή, οι ψήφοι!