Παρέμβαση ΔΣΑ για την έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών

Αθήνα.- «H παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων έχει διαπιστωθεί με σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Τουρκία» αναφέρει σε ανακοίνωση του για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός.

Ο κ. Παξινός τονίζει πως η διαφορετική αντιμετώπιση με τις δύο πρόσφατες διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών -κατά της έκδοσης η πρώτη και υπέρ η δεύτερη- προκαλεί ανησυχία.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Παξινού έχει ως εξής:

«Επί της υπόθεσης της εκδόσεως των οκτώ Τούρκων ‘πραξικοπηματιών’ που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι με δύο διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που, μάλιστα, εκδόθηκαν με μία ημέρα διαφορά, στην μία περίπτωση κρίθηκε πως οι τρεις εξ αυτών θα πρέπει να εκδοθούν, ενώ στην άλλη ότι οι άλλοι τρεις δεν θα πρέπει να εκδοθούν.

» Μάλιστα, στην τελευταία, αυτή περίπτωση ασκήθηκε έφεση από τον Εισαγγελέα Εφετών. Η διαφορετική αυτή αντιμετώπιση δύο ίδιων, κατά τεκμήριο, περιπτώσεων προκαλεί ανησυχία, εν όψει του ότι είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι άνθρωποι αυτοί θα οδηγηθούν, προς εκδίκαση ποινικών κατηγοριών, στην Τουρκία, όπου η παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων έχει διαπιστωθεί με σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαικού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και όπου η δικαστική αντιμετώπιση του ‘πραξικοπήματος’ κατά του Ταγίπ Ερντογάν έχει οδηγήσει σε υιοθέτηση δικονομικών πρακτικών που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από ένα πολιτισμένο κράτος δικαίου».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ